default-image

Συντονίζουν τη γραμμή τους για τη Συρία Ρωσία - ΗΠΑ

Κόσμος
Συντονίζουν τη γραμμή τους για τη Συρία Ρωσία - ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συνομιλίες για ενδεχόμενο συντονισμό των εναέριων επιδρομών στη Συρία θα προχωρήσουν «το συντομότερο δυνατόν» οι Αμερικανικές και οι Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο χωρών. 

Μέχρι στιγμής, η Αμερική και οι σύμμαχοί της από τη μια πλευρά και, και η Ρωσία από την άλλη εμμένουν σε χωριστές εναέριες επιδρομές κατά των τζιχαντιστών, με τις τριβές μεταξύ των δύο πλευρών να εντείνονται. 

Σημειώνεται ότι η Μόσχα ζήτησε την Τετάρτη από την Ουάσιγκτον μην πετάξουν αεροσκάφη στη γειτονική Συρία - η Ρωσία σκόπευε να ξεκινήσει βομβαρδισμούς σε λίγο. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αψήφησαν την προειδοποίηση της Μόσχας, είπαν αξιωματούχοι, παρά τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των αμερικανικών πληρωμάτων που πετούσαν με μεγάλες ταχύτητες μέσω του περιορισμένου συριακού εναέριου χώρου για να επιτεθούν σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο αμερικανικός στρατός εκτέλεσε τουλάχιστον μια επίθεση την Τετάρτη, και δεν είπε στους Ρώσους πότε ή πού θα μπορούσε να συμβεί, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι περιμένουν να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών, ίσως και σήμερα, για να βρεθεί τρόπος να κρατήσουν οι δυνάμεις τους απόσταση η μία από την άλλη.

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι 20 ρωσικές αποστολές στον συριακό εναέριο χώρο να προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες, και να μη στοχοθέτησαν καν θέσεις του ΙΚ, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το Σκάϊ.gr.

Όπως είπε είναι ανήσυχος διότι δεν έχει υπάρξει καμιά αληθινή προσπάθεια συντονισμού των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζον Κερι, μιλώντας σε συνέδριο για την τρομοκρατία επισήμανε πως η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να χαιρετίσει τις ρωσικές επιδρομές εάν αυτές στρέφονταν «γνήσια» εναντίον του ΙΚ και της αλ-Κάιντα. Πρόσθεσε το ΙΚ δεν πρόκειται να ηττηθεί όσο ο Άσαντ βρίσκεται στην εξουσία.

Ξεκάθαρα κατά της Μόσχας οι δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας, Άστον Κάρτερ. Όπως είπε οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία «κατά πάσα πιθανότητα» δεν είχαν ως στόχο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Κάρτερ τόνισε μάλιστα ότι η ρωσική εμπλοκή στο συριακό εμφύλιο πόλεμο ισοδυναμεί με το να «ρίχνεις λάδι στη φωτιά»

Αντιδράσεις σημειώθηκαν και από το Παρίσι. Γαλλική διπλωματική πηγή δηλωσε μάλιστα οτι η Ρωσία στοχοθετεί τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, όχι το Ισλαμικό Κράτος. Διευκρινίσεις ζητουν Βρετανία και Γερμανία.

Πάντως, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου σημείωσε πως κάθε σχόλιο πως η ρωσική Αεροπορία χτυπά στόχους πέραν του ΙΚ είναι παραποίηση της πραγματικότητας.

Από την πλευρά του ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι "οι χώρες οι οποίες στοχοθετούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία πρέπει να συνεργάζονται και να συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News