default-image

Έρχεται θύελλα αλλαγών και αντιδράσεων για το συνταξιοδοτικό

Οικονομία
Έρχεται θύελλα αλλαγών και αντιδράσεων για το συνταξιοδοτικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγουν τα σενάρια περί αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης και πέραν των 67 ετών. Η πρώτη εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό αφήνει ανοιχτό παράθυρο στην περαιτέρω αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας που μάλιστα έρχονται να ταυτιστούν ως μελλοντικές αποφάσεις που θα ισχύσουν από το 2021 και μετά, με τη μεταβολή ή μη του προσδόκιμου ζωής των ελλήνων. Δηλαδή αν το προσδόκιμο ζωής αυξηθεί και οι Έλληνες αποδειχθεί ότι ζουν περισσότερο από τα 80 έτη που είναι σήμερα το προσδόκιμο, τότε θα αυξηθούν περισσότερο και τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Πλήρους ή και πρόωρης.

Η εγκύκλιος που πρόκειται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες προβλέπει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας μέχρι το 2021. Πέντε χρόνια για τους 50ρηδες και 6 μήνες έως 2,5 χρόνια για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Από την 1.1.2022 και μετά, ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης θα το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης με εξαίρεση όσους υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Μάλιστα, από 1.1.2024 τα όρια θα μπορούν να ανακαθορίζονται ανά τριετία, αφού πρώτα θα λαμβάνονται υπόψη οι σχετικοί δείκτες που προσδιορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat.

Στοιχεία και αποκαλύψεις που σοκάρουν για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα και για το πού αυτό στοχευόμενα οδηγείται, έδωσε σήμερα μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο πανεπιστημιακός και άλλοτε επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Σάββας Ρομπόλης που υποστήριξε ότι όλα οδηγούν πολύ σύντομα σε ένα σχέδιο από πλευράς των δανειστών να αλλάξει ο χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, με την τραγική εκτίμησή του να είναι πως από το 2050 και νωρίτερα ίσως, με βάση έρευνα που κάνει, όσοι βγαίνουν στη σύνταξη θα έχουν απολαβές πολύ χαμηλότερες από όσα αποδίδουν μέσω κρατήσεων στο σύστημα.

Στοιχεία και αποκαλύψεις που σοκάρουν για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα και για το πού αυτό στοχευόμενα οδηγείται πλέον, έδωσε σήμερα μιλώντας στο Ράδιο 9,84 ο πανεπιστημιακός και άλλοτε επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης.

Ο κ. Στράτος 70 ετών και ο κ. Ιωσήφ 75, πέρασαν μια ολόκληρη ζωή στις οικοδομές. Δεν αντέχει όπως εξήγησαν ανθρώπινος οργανισμός να εργάζεται τόσο σκληρά μέχρι τέτοια ηλικία. Όμως οι συνθήκες είναι τέτοιες και οι συντάξεις τόσο μικρές, που αν θα μπορούσε να ήταν εφικτό, ευχαρίστως, ακόμη και με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, θα έκαναν ένα-δύο μεροκάματα για να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

Πάντως, οι αντιδράσεις αναμένονται σφοδρές το επόμενο διάστημα, με εργαζόμενους, συνδικάτα και συνταξιούχους να μιλούν για "στραγγαλισμό" των εργαζομένων που κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες δε θα καταφέρουν ποτέ να συνταξιοδοτηθούν.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News