Ειδήσεις

Για έλλειψη σημαντικών εμβολίων προειδοποιεί ο ΠΦΣ

Τον κίνδυνο να επανακάμψουν νόσοι που εδώ και δεκαετίες είχαν εξαφανιστεί λόγω των εμβολίων, όπως ο τέτανος η διφθερίτιδα και ο κοκίτης, διατυπώνουν γιατροί και φαρμακοποιοί, με δεδομένες τις ελλείψεις που εμφανίζονται σε εμβόλια τα οποία υπάγονται στο πρόγραμμα του εθνικού εμβολιασμού και κυρίως απευθύνονται σε βρέφη που τα κάνουν από το 2ο μήνα της ζωής τους.

Οι ελλείψεις αυτές έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στην ιατρική κοινότητα, με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με επείγουσα επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΦ, να ζητά άμεση παρέμβαση.

Για ανησυχία που όμως σε αυτή τη φάση δε θα πρέπει να γεννάει φόβο στις οικογένειες μιλούν οι επιστήμονες, αφού όπως εξηγούν, μπορούν με άλλα εμβόλια να καλύψουν αυτά που στην αγορά εμφανίζουν έλλειψη, τα οποία πάντως, είναι ακριβότερα και άγνωστο αν μπορούν να τα καλύψουν οι ανασφάλιστες οικογένειες για τα παιδιά τους.

Για παιχνίδια με σκοπό το κέρδος από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, που διευκρίνισε ότι συνολικότερα η έλλειψη φαρμάκων, πλησιάζει σε όρια που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία….

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι φαρμακοποιοί και για την ινσουλίνη που εμφανίζει ελλείψεις το τελευταίο διάστημα. Έλλειψη ικανή να προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα σε διαβητικούς που κάνουν χρήση και που απειλείται άμεσα η ζωή τους εάν δεν τους χορηγηθεί.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια