Ειδήσεις

Καθαρίζουν από συνθήματα και μπογιές τα Δικαστήρια Ηρακλείου

Εντυπωσιακά είναι τα πρώτα αποτελέσματα καθαρισμού του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου που είχε γεμίσει με συνθήματα και γκράφιτι εδώ και αρκετούς μήνες, με το μνημείο να αποκτά σιγά-σιγά την εικόνα που του αξίζει.

Ειδικό συνεργείο συνεχίζει τον καθαρισμό με ειδικό υλικό, με τις προσπάθειες του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης να επεκτείνονται πολύ σύντομα και σε άλλα μνημεία, που έχουν μπει στο στόχαστρο βανδάλων.

Μετά την ενετική Λότζια, σειρά είχε το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, όπου το ειδικό συνεργείο καθαρίζει το ιστορικό κτίριο από τα γκράφιτι, τα συνθήματα και τις μπογιές, εικόνες οι οποίες προκαλούσαν τη δυσαρέσκεια πολιτών και επισκεπτών.

Ο καθαρισμός γίνεται με οικολογικό υλικό που δε βλάπτει το μνημείο, ενώ ταυτόχρονα δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα.

Πρόκειται για μια προσπάθεια του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία θα επεκταθεί σε αγάλματα και σε άλλα μνημεία του Ηρακλείου, όπως η Πύλη Σαμπιονάρα.

Εντυπωσιακό το αποτέλεσμα μετά την παρέμβαση

Θα τρέξει νερό από τα Λιοντάρια (;)

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Ηρακλείου βρίσκεται σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία προκειμένου να δρομολογηθεί λύση και σε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης, αυτό της κρήνης Μοροζίνι. Στόχος είναι να ξανατρέξει νερό από το μνημείο, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να αναμένει το "πράσινο φως" από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε σχέση με την πρόταση που έχει κατατεθεί και αφορά τη χημική σύσταση του νερού με το κατάλληλο Ph, ώστε να αποφευχθούν τα γνωστά προβλήματα που είχαν προκύψει σε σχέση με τα… άλατα που "πλήγωναν" το μνημείο.

Ο Χάρης Μαμουλάκης απευθύνθηκε μέχρι το Δήμο της Βενετίας ζητώντας τη γνώμη ειδικών ώστε το νερό να μη δημιουργεί προβλήματα στο μνημείο.

Η σχετική πρόταση έχει κατατεθεί στην Εφορία Αρχαιοτήτων, με τη δημοτική Αρχή να αναμένει τώρα το "πράσινο φως" ώστε να ξανατρέξει νερό από τα Λιοντάρια.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια