Ειδήσεις

Ν. Ζηλανδία: Θαλάσσιο καταφύγιο στο μέγεθος της Γαλλίας

Την πρόθεσή της να δημιουργήσει ένα καταφύγιο στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ίσο σε μέγεθος με τη Γαλλία, για την προστασία ενός από τα πιο παρθένα οικοσυστήματα του πλανήτη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τζον Κέι στα Ηνωμένα Έθνη, το θαλάσσιο καταφύγιο Κέρμαντεκ θα καλύπτει έκταση 620.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στα 1.000 χιλιόμετρα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της χώρας.

Με την δημιουργία του θα αποτραπεί η αλιεία και η εκμετάλλευση ορυκτών σε μια περιοχή που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συχνά νέα θαλάσσια είδη.

Η περιοχή Κέρμαντεκ αποτελεί μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, καθώς φιλοξενεί χιλιάδες σημαντικά είδη, όπως φάλαινες, δελφίνια, χελώνες και θαλάσσια πτηνά.

Επιπλέον περιέχει το μεγαλύτερο υποβρύχιο ηφαιστειακό τόξο του κόσμου και τη δεύτερη βαθύτερη τάφρο με βάθος 10 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Νικ Σμιθ, οι ωκεανοί πρέπει να μπουν στο προσκήνιο της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς αποτελούν το 72% του πλανήτη και φιλοξενούν τα μισά από τα είδη του κόσμου, ενώ μόνο το 2% προστατεύεται από την υπεραλίευση, την εξόρυξη και τη ρύπανση.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιδοκίμασαν την κίνηση, η οποία ενισχύει το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον Ειρηνικό Ωκεανό, που καλύπτουν σήμερα περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το 2012 οι Νήσοι Κουκ δημιούργησαν ένα θαλάσσιο πάρκο έκτασης 1,065 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το Κιριμπάτι και το Τοκελάου έχουν θεσπίσει επίσης τεράστιες προστατευόμενες ζώνες.

«Η απόφαση αυτή βάζει τη Νέα Ζηλανδία στην πρώτη γραμμή της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο επικεφαλής της WWF Νέας Ζηλανδίας.

Σχόλια