default-image

Το νέο σχέδιο για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας

Κρήτη
Το νέο σχέδιο για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ ξεκίνησαν κάποιες εργασίες "εξωραϊσμού" της πλατείας Ελευθερίας, η "βιτρίνα" του Ηρακλείου αναμένεται να αλλάξει όψη με τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση.

Το σχετικό σχέδιο που είναι τροποποιημένο από τη δημοτική Αρχή έχει ήδη σταλεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, προκειμένου να το εγκρίνει και αφού δώσει το "πράσινο φως" να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Αυτό είναι το τροποποιημένο σχέδιο της δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας το οποίο θα σταλεί προς έγκριση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία

Tο τροποποιημένο σχέδιο ανάπλασης της πλατείας, το οποίο δημοσιεύει σήμερα το neakriti.gr, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περισσότερο πράσινο αλλά και σιντριβάνι με νερό!

Λίφτινγκ στην πλατεία

Στο μεταξύ ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης εργασίες από συνεργείο, με σκοπό να γίνει πιο "ελκυστικός" ο χώρος αλλά και να αντιμετωπιστούν οι κατασκευαστικές αστοχίες οι οποίες αποτελούν πολλές φορές και αιτία πρόκλησης ατυχημάτων.

Οι εργασίες που ξεκίνησαν στην πλατεία το πρωί είναι κάποιες δοκιμαστικές λειτουργίες που γίνονται με ειδικά μηχανήματα, με τα οποία τρίβεται το μάρμαρο έτσι ώστε να μη γλιστράει όταν κάποιος επιχειρήσει να διασχίζει την πλατεία, ιδίως τις βροχερές ημέρες, και να μειωθεί - αν όχι να εξαλειφθεί - ο κίνδυνος ατυχήματος.

Σήμερα έγιναν τέτοιου είδους παρεμβάσεις, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το τρίψιμο των μαρμάρων, δοκιμαστικά, ενώ αύριο οι εργασίες θα εντατικοποιηθούν και αναμένεται να ολοκληρωθούν, όπως εκτιμάται, σε έναν μήνα.

Σε επόμενο στάδιο θα τοποθετηθούν και στοιχεία πρασίνου, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χάρης Μαμουλάκης, που βρέθηκε στο σημείο μαζί με το δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, ενώ θα υπάρξει αποκατάσταση ή και εξ ολοκλήρου ξήλωμα και αντικατάσταση των σημείων που αποτελούν παγίδες, όπως σπασμένα μάρμαρα, φθαρμένα σκαλοπάτια κ.λπ.

«Ως νέα δημοτική Αρχή είχαμε υποσχεθεί να πραγματοποιήσουμε κάποιες παρεμβάσεις στην πλατεία Ελευθερίας, για να αντιμετωπίσουμε τις κατασκευαστικές αστοχίες και δυσαρμονίες, οι οποίες, εκτός από την κακή αισθητική, αποτελούν και αιτία πρόκλησης δεκάδων ατυχημάτων. Εξ ου και πολλοί από τους συμπολίτες μας τις βροχερές μέρες αποφεύγουν να περνούν καν από την πλατεία», είχε δηλώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Ηρακλείου σε συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις παρεμβάσεις που θα γίνονταν στην πλατεία.

Ο ίδιος είχε εξηγήσει τότε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο Δήμος θα υλοποιούσε ένα έργο με ίδια μέσα, ώστε να αντιμετωπιστούν:

• η ολισθηρότητα της πλατείας με τη χρήση ειδικής σκούπας, που θα "χτενίζει" τις μαρμάρινες πλάκες με τη μέθοδο της αμμοβολής.

• η επικινδυνότητα ατυχήματος εξαιτίας των χαμηλών πεζοδρομίων περιμετρικά της πλατείας και συγκεκριμένα από την ανατολική πλευρά της μέχρι και το "Αστόρια", τα οποία λόγω του χαμηλού ύψους τους, δεν είναι ορατά, με αποτέλεσμα να σημειώνονται και δεκάδες ατυχήματα.

• η έλλειψη πρασίνου, αφού οι μόνες φυτεύσεις που υπάρχουν είναι τα λίγα μεγάλα δέντρα που είχαν διατηρηθεί από παλιά. «Θα αυξήσουμε τον αριθμό τους με προερχόμενα από την ντόπια χλωρίδα φυτά», είχε αναφέρει ο κ. Λαμπρινός.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News