default-image

Αυξάνεται η παραγωγή κάστανου στην Ελλάδα

Κρήτη
Αυξάνεται η παραγωγή κάστανου στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνεται διαρκώς η παραγωγή κάστανου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εξασφαλίζοντας σημαντικά εισοδήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Οι καστανοπαραγωγοί ξεπερνούν τους 10.000 σε όλη την Ελλάδα, ενώ καστανιές μπορεί να βρει κάποιος σε 28 νομούς, μεταξύ άλλων και στα Χανιά.

Την ίδια ώρα, Ιταλοί χονδρέμποροι έρχονται στη χώρα μας και αγοράζουν προς 3,50 ευρώ/κιλό τα ελληνικά κάστανα, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τις βιομηχανίες τους που κινδυνεύουν να σταματήσουν τις μηχανές, αφού η σφήκα που χτύπησε τα δέντρα τους περιόρισε την παραγωγή σε ποσοστό 70%.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Στέφανος Διαμαντής, οι Ιταλοί «εισήγαγαν» τη σφήκα της καστανιάς, που είναι παρθενογενετικό έντομο, από την Κορέα και αυτή έχει κατευθυνθεί σε Γαλλία και Σλοβενία, ενώ «το πιο πιθανόν είναι ότι ευτυχώς τελικά η σφήκα δεν προσγειώθηκε στα ελληνικά εδάφη».

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντή, η ελληνική μέση ετήσια παραγωγή κάστανου υπερβαίνει σήμερα τους 18.000 τόνους, έναντι των 15.000 τόνων πέρυσι και 12.000 τόνων το 2012 και, όπως λέει ο κ. Διαμαντής, τους 18.000 τόνους κάστανο «η χώρα είχε να τους δει από τις δεκαετίες '60 και '70».

Οι καστανοπαραγωγοί υπερβαίνουν σήμερα τους 10.000 σε όλη τη χώρα, ενώ καστανιές θα βρει κάποιος σε 28 νομούς, μεταξύ άλλων σε Ξάνθη, Σέρρες, Ημαθία, Τρίκαλα, Ηλεία και Χανιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News