default-image

Τσίπρας: "Καλή συμφωνία για το χρέος, ανοίγει τις αγορές"

Ελλάδα
Τσίπρας: "Καλή συμφωνία για το χρέος, ανοίγει τις αγορές"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέντευξη στην Wall Street Journal έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως «η ικανοποιητική συμφωνία με τους πιστωτές για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα επιστροφή στις αγορές».

Αναφορικά για τις διαπραγματεύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως γνώριζε τη δυσκολία τους αλλά παράλληλα εξέφρασε και την έκπληξή του για τη θέση του Β. Σόιπλε «που στο τέλος ήθελε ρήγμα στην Ευρώπη». «Ο στόχος είναι η επιστροφή στις αγορές» υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «εάν υπάρξει καλή απόφαση για το ζήτημα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση».

Παράλληλα στη Νέα Υόρκη διαβεβαίωσε πως θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα ακόμη και αν κάποια μέτρα, που αφορούν κυρίως τη φορολογία, «δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα». Ωστόσο, επανέλαβε πως «η συμφωνία έχει για πρώτη φορά ρεαλιστική προσέγγιση, η προσαρμογή είναι ηπιότερη».

Όπως ανέφερε στην WSJ ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τις διαβουλεύσεις που κορυφώθηκαν στη Σύνοδο τον Ιούλιο, γνώριζε ότι οι συνομιλίες θα ήταν δύσκολες αλλά δήλωσε έκπληκτος με την προσπάθεια «ακραίων συντηρητικών κύκλων», όπως τους περιέγραψε, να οδηγήσουν τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και έδειξε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω πως ο κ. Σόιμπλε ήθελε ρήγμα στην Ευρώπη, αλλά στο τέλος το ήθελε» υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, εν τούτοις εκτίμησε πως η σχέση του με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζεται από περισσότερη εμπιστοσύνη.

Και στο «καυτό» θέμα του προσφυγικού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης, υποστηρίζοντας πως «η Ενωμένη Ευρώπη κέρδισε όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, αλλά εάν σήμερα χτίζουμε τείχη στην Ευρώπη, δεν είναι η Ευρώπη του κοινού μας μέλλοντος».

Όσον αφορά τα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «ο στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους εταίρους πως εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να ξοδέψει η χώρα δεν θα συνυπολογιστούν στο έλλειμμα».

Αναφερόμενος τέλος στο Συριακό και τις συνομιλίες με τη Μόσχα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «εάν θέλουμε να συζητήσουμε την προοπτική παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας, πιστεύω πως είναι λάθος να αποκλείσουμε τη Ρωσία από αυτές τις συνομιλίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και να συμφωνούμε με την στρατηγική της ή με όλες τις πολιτικές που ακολουθεί» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News