Ειδήσεις

Φτάνουν αλλεπάλληλα τα "ραβασάκια" της εφορίας

Φτάνουν τα «ραβασάκια» της εφορίας το ένα μετά το άλλο στους φορολογούμενους, καθώς σήμερα καλούνται να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, που ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ έως το τέλος του Οκτώβρη θα έρθει η ώρα της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ ακολουθούν έως το τέλος του χρόνου τα τέλη ΙΧ.

Αναφορικά για το θέμα του ΕΝΦΙΑ πάνω από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, όχι μόνο δεν θα έχουν καμία νέα ελάφρυνση αλλά θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ με τις αντικειμενικές αξίες του 2007. Παράλληλα, το βάρος και φέτος είναι 2,650 δισ ευρώ και θα μοιραστεί σε 5 δόσεις από τον Οκτώβριο ως και το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν προβλέπεται καμία απολύτως έκπτωση για όσους περιμένουν κάποιο κίνητρο για να πληρώσουν εφάπαξ. Το μόνο που θα ισχύσει και φέτος είναι η έκπτωση 20% για τα ξενοίκιαστα, η έκπτωση 50% για τα χαμηλά εισοδήματα και η απαλλαγή για τρίτεκνους,, πολύτεκνους, ανάπηρους με εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια.

Εν τούτοις, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά ισοδύναμα μέτρα για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων του νέου μνημονίου, που αγγίζουν τα 3,6 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και να τονωθούν τα δημόσια ταμεία.

Για την άρση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια) απαιτούνται περίπου 300 εκατ. ευρώ, 105 εκατ. ευρώ για τον αυξημένο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, για την αυξημένη φορολογία των αγροτών (προκαταβολή- συντελεστής) περίπου 200 εκατ. ευρώ, για την αποφυγή της μείωσης κατά 50% στο επίδομα θέρμανσης άλλα 100 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, χρειάζονται 20 εκατ. ευρώ για να μην επιστρέψει το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, για να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ ως έχει άλλα περίπου 500 εκατ. ευρώ και για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος 375 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο «στοίχημα» αποτελούν τα ισοδύναμα για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας της μείωσης συντάξεων, αφού πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 2 δισ ευρώ.

Σχόλια