Ειδήσεις

Χτύπησε ξανά το κουδούνι στο ελληνικό σχολείο της Ίμβρου

Μετά από πενήντα ένα χρόνια, το ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Ίμβρου λειτουργεί και πάλι, έχοντας σε πρώτη φάση 8 μαθητές από πέντε οικογένειες που επανεγκαταστάθηκαν στο νησί.

Η λειτουργία του σχολείου είχε απαγορευτεί το 1964, όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διένυαν μία ακόμη κρίση με αφορμή το Κυπριακό και οι τουρκικές Αρχές είχαν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο διάλυσης της ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας της Ίμβρου και της Τενέδου με κατάσχεση της αγροτικής γης,  ίδρυση ανοικτών αγροτικών φυλακών και απαγόρευση της ελληνικής Παιδείας, που οδήγησε γρήγορα τα μέλη της, σε φυγή.

Ο δρόμος για την επαναλειτουργία του σχολείου, άνοιξε το καλοκαίρι μετά τη σχετική άδεια από το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας.

Το κτίριο του σχολείου στο χωριό Αγρίδια του νησιού ανακαινίστηκε, με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, της Ομογένειας και κυρίως των συλλόγων των Ιμβρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και τώρα δέχθηκε τους πρώτους μαθητές του, σε μία τελετή στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας, εκπροσώπων της Ελλάδας, των τουρκικών αρχών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μάλιστα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αποσπάσεων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Ελλάδα, αλλά και ο διορισμός του λυκειάρχη από τις τουρκικές Αρχές, οι οποίοι θα στελεχώσουν το νέο ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Ίμβρου.

Η επαναλειτουργία του Λυκείου και Γυμνασίου ακολουθεί αυτή του Δημοτικού το 2013 και έτσι συμπληρώνεται ο κύκλος όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην Ίμβρο μετά από μισό αιώνα.

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια