Ειδήσεις

Υπό κατάρρευση ο κόλπος Δερματά

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες όσοι περνούν από τον κόλπο Δερματά. Το Φεβρουάριο του 2015 ο δήμαρχος Ηρακλείου, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, σπεύδουν στον κόλπο, μετά την κατάρρευση τμήματος από τη μανία του ανέμου και της θάλασσας.

Τότε, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χάρης Μαμουλάκης είχε καταστήσει σαφές πως θα πρέπει να δράσουν άμεσα, ώστε οι εργασίες αποκατάστασης του επίμαχου σημείου να ξεκινήσουν μέχρι το Πάσχα. Σημειώνοντας μάλιστα ότι, λόγω των συνεχών διαβρώσεων από κυματισμούς και έντονα καιρικά φαινόμενα στον κόλπο του Δερματά, ίσως να υπάρξει θέμα ετοιμορροπίας και της ίδιας της υπόβασης του κεντρικού παραλιακού δρόμου.

Επτά μήνες αργότερα, πολίτες και επισκέπτες γίνονται θεατές άθλιων και επικίνδυνων καταστάσεων. Και αυτό διότι τόσος καιρός πέρασε και, όπως λένε αγανακτισμένοι, ουδεμία παρέμβαση έγινε στο επίμαχο σημείο, με συνέπεια ο κίνδυνος ανά πάσα ώρα και στιγμή να καταρρεύσει και το υπόλοιπο τμήμα του κόλπου να είναι μεγάλος.

Μέτρα προστασίας

Με το φόβο λοιπόν ενός τέτοιου ενδεχομένου να φωλιάζει στις καρδιές τους, οι δημότες, εκφράζοντας την αγωνία τους για τη σωματική ακεραιότητα τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών τους, ζητούν άμεσα την αποκατάσταση της ζημιάς. Κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου στις δημοτικές Αρχές, τονίζουν την ανάγκη αποκατάστασης του τοιχίου αντιστήριξης, καθώς και παρεμβάσεις για την πρόσβασή τους στην παραλία.

«Υπάρχουν καθυστερήσεις στο συγκεκριμένα έργο διότι και η Αρχαιολογική Υπηρεσία - καλώς κάνει, θέλω να πιστεύω - ελέγχει την όλη διαδικασία, οπότε και όλα απαιτούν κάποιο χρόνο. Όμως το σημαντικό είναι ότι η μελέτη ολοκληρώθηκε. Οι συνεργάτες προχώρησαν με πολύ καλούς ρυθμούς και νομίζω ότι έχει παραδοθεί μια εξαιρετική μελέτη. Και τώρα περιμένουμε προκειμένου να λάβουμε το πράσινο φως από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να ξεκινήσουμε για τη δημοπράτηση του έργου σε επίπεδο τεχνικό», τόνισε ο κ. Μαμουλακης.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο σημείο, επισημαίνει ότι απαιτείται «ένα τοιχίο αντιστήριξης παραπλήσιο αυτού που υπάρχει εδώ και δεκαετίες δίπλα και το οποίο έχει αποδείξει ότι στην πράξη μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, ύψους περίπου 4,5 μέτρων. Συνεπικουρούμενο από εργασίες καλλωπισμού, ευπρεπισμού αλλά και ενίσχυσης προσπελασιμότητος μέσω του κλιμακοστασίου προς την παραλία».

«Αναμένουμε το πράσινο φως για την αδειοδότηση των σχετικών εργασιών», αναφέρει από τη πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι έχει συμφωνηθεί η λύση σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια