Ειδήσεις

Ένοχος για το θάνατο της Στέλλας ο 21χρονος

Ένοχος κρίθηκε χθες βράδυ από το τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων στο Ρέθυμνο ο 21χρονος κατηγορούμενος για την υπόθεση του θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ ανήμερα του Πάσχα του 2011.

Σύμφωνα και με την πρόταση του εισαγγελέα, ο 21 ετών σήμερα "κολλητός" της άτυχης κοπέλας κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία του βιασμού κατά συναυτουργία, που είναι σε βαθμό κακουργήματος, και την έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο σε βαθμό πλημμελήματος.

Του επιβλήθηκαν τα εξής αναμορφωτικά μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ μόλις εκδοθεί επίσημα η απόφαση:

- Παροχή κοινωφελούς εργασίας σε ίδρυμα του Ρεθύμνου (γηροκομείο) 400 ωρών ετησίως μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του και,

- Μία συνεδρία μηνιαίως σε κέντρο ψυχικής υγιεινής του Ρεθύμνου για δύο χρόνια.

Συγκρατημένη ικανοποίηση για την απόφαση εξέφρασαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής.

Όπως τόνισε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" η μία εκ των συνηγόρων της οικογένειας της Στέλλας Ακουμιανάκη, κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη, «εκφράζουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στην κρίση του δικαστηρίου και την ικανοποίησή μας, δεδομένου ότι το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο ανήλικος τέλεσε τις πράξεις τόσο του βιασμού όσο και της έκθεσης πλημμεληματικού χαρακτήρα κατά πλειοψηφία. Ένα μέλος του δικαστηρίου δέχτηκε ότι τέλεσε την πράξη της θανατηφόρου έκθεσης, όπως ήταν και η κατηγορία.

Το γεγονός και μόνο ότι αντιμετωπίστηκε ως ανήλικος δράστης διαφοροποιεί τη μεταχείρισή του από πλευράς επιβολής ποινής, δεδομένου ότι σε αυτού του είδους τις πράξεις και με δεδομένο ότι το θύμα υπερέβαινε το 15ο έτος δεν έχει δυνατότητα το δικαστήριο να του επιβάλει ποινή φυλάκισης, γι' αυτό και το δικαστήριο του επέβαλε μέτρα αναμορφωτικά».

Κατά τη μαραθώνια ακροαματική διαδικασία, όπου ήταν άψογη και διεκόπη μόνο μισή ώρα, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις, πρώτοι κατέθεσαν η συγκλονισμένη μητέρα και ο πατέρας της Στέλλας και στη συνέχεια εξετάστηκαν οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου και δύο μάρτυρες υπεράσπισης που πρότεινε ο κατηγορούμενος.

Δεν εμφανίστηκαν όλοι οι μάρτυρες στο δικαστήριο. Εξετάστηκαν οι αστυνομικοί, οι νοσηλεύτριες και ο φύλακας που ήταν στην είσοδο του νοσοκομείου το μοιραίο βράδυ.

Ούτε μια συγνώμη

Ο κατηγορούμενος δεν είπε ούτε μια συγνώμη. Έσπευσε η υπεράσπιση να ισχυριστεί ότι ήταν δυσλεξικός, κάτι που δεν ωφέλησε, διότι διαπιστώθηκε ότι ήταν απολύτως ακριβής σε αυτά που έλεγε, με την έννοια ότι μπορούσε κάλλιστα να μεθοδεύει απαντήσεις και να ξεφεύγει από δύσκολες απαντήσεις που θα μπορούσαν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση, όπως είπαν οι συνήγοροι της άλλης πλευράς. Παρ' όλα αυτά δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις για τα όσα είχε καταθέσει ο συγκατηγορούμενός του και να ξεφύγει από την πραγματικότητα, την οποία είχαν περιγράψει κάποιοι άλλοι, με αποτέλεσμα να πει ψέματα και αυτό να γίνει αντιληπτό από το δικαστήριο. Έφτασε στο σημείο να πει ότι όλο αυτό το προκάλεσε η Στέλλα, η οποία ήταν πιο κοινωνική και πιο έμπειρη, κάτι που προκάλεσε το δικαστήριο, μιας και την περασμένη άνοιξη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αναδείχθηκε ως το κεντρικό πρόσωπο ο 21χρονος κατηγορούμενος.

Ο ενήλικος συγκατηγορούμενος τότε είχε πει ότι ο 21χρονος ήταν ο οργανωτής εκείνης της μοιραίας για τη 16χρονη βραδιάς.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια