Ειδήσεις

Εμπλοκή με τις ΗΠΑ εξαιτίας των Σκοπίων

Λίγες ώρες μετά το ολιγόλεπτο τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως δεν αλλάζουν τακτική στο θέμα των Σκοπίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή εμπλοκή.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προσκληθεί στην Σύνοδο για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και κυρίως των τζιχαντιστών, μία σύνοδο που διοργάνωσε η αμερικανική κυβέρνηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μεταβεί τελικά στη Σύνοδο, καθώς η Αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να καλέσει και τα Σκόπια όχι με τη διεθνή ονομασία FYROM, αλλά ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πριν την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να μην πάει στη Σύνοδο είχε υπάρξει ελληνικό αίτημα να συμμετάσχουν τα Σκόπια με την ονομασία FYROM, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό.

Κατά συνέπεια, ματαιώθηκε η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη Σύνοδο, στην οποία τελικά δεν θα μετάσχει ούτε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως και κανένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό μία ολιγόλεπτη άτυπη συνάντηση, όπου εκφράστηκε η άποψη να γίνουν ενέργειες, προκειμένου να λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Επίσης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως αναφέρει το newsit.gr, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πάρει μέρος στη Σύνοδο για έναν ακόμα λόγο. Επειδή δεν θα είχε δικαίωμα ή παρέμβασης έτσι αποφάσισε να μην μετάσχει, καθώς δεν θα μπορούσε να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το συγκεκριμένο θέμα.

Συνεργάτες πάντως, του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζουν πως δεν τίθεται θέμα διπλωματικού επεισοδίου και κάνουν λόγο για μία επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγή: newsit.gr

Σχόλια