default-image

Παπαμαστοράκης: "Πιθανή η ύπαρξη μορφών ζωής στον Άρη"

Απόψεις
Παπαμαστοράκης: "Πιθανή η ύπαρξη μορφών ζωής στον Άρη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακάλυψη ρέοντος νερού στον Άρη αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας ή ύπαρξης μορφών ζωής στον πλανήτη σε πρωτόλεια μορφή και πάντως όχι αυτών που κυκλοφορούν ως επιστημονική φαντασία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαμαστοράκης, διευθυντής του Αστεροσκοπείου στο Σκίνακα, σε συνέντευξή του στο Ράδιο 9,84 και τον Γ. Σαχίνη.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει «συνωμοσιολογία» για το ότι οι επιστήμονες ενώ γνωρίζουν για την ύπαρξη νερού στον Άρη καθυστερούν να το ανακοινώσουν, ανέφερε ότι μπορεί να έχουν ανακαλυφθεί πολλοί πλανήτες, ωστόσο δε γνωρίζουν ακριβείς λεπτομέρειες, επισημαίνοντας ότι αυτή η ανακάλυψη αποτελεί την απαρχή της έρευνας.

Επίσης ο κ. Παμαστοράκης αναφέρθηκε και στην ύπαρξη «τυχαιότητας» στο σύμπαν.

«Η υπερδιόγκωση της χθεσινής ανακοίνωσης σχετικά με την ανακάλυψη του νερού στον Άρη», εξήγησε ο κ Παπαμαστοράκης, «οφείλεται στην ανάγκη ύπαρξης χρηματοδότησης αποστολών».

Αναφορικά με εάν ο άνθρωπος μπορεί να μεταβεί και να μετοικίσει στον Άρη, σημείωσε ότι δεν κρίνεται απαραίτητο καθώς έχει αναπτυχθεί η ρομποτική. Επιπρόσθετα με τη ρομποτική αποκλείεται ο κίνδυνος μεταφοράς μικροοργανισμών από τον άνθρωπο που θα μπορούσαν λανθασμένα να θωρηθούν ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί ανήκουν στον Άρη.

Έπειτα, δεδομένου ότι απαιτείται μισός έως ένας χρόνος για τη μετάβαση στον πλανήτη, τα καύσιμα «δε θα είναι αρκετά για να συμβεί αυτό», εξήγησε ο κ. Παπαμαστοράκης και επομένως, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «η αποστολή καταλήγει να είναι ακριβή».

Από την άλλη, υπογράμμισε ότι η ύπαρξη ρέοντος νερού στον Άρη είναι σημαντική για την παραγωγή ενέργειας.

Τέλος, ο κ Παπαμαστοράκης τόνισε ότι η σελήνη αποτελεί ιδανικό μέρος για αστρονομικές παρατηρήσεις και για «μετοίκιση προσομοίωσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News