Ειδήσεις

Κατάθεση πινακίδων Ι.Χ. ταχυδρομικώς στην εφορία ή στο Δήμο

Αλλαγές εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών στη φορολογία των Ι.Χ., με επιβολή τελών ακόμα και στα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα που αναμένεται να έχει είναι η ακινητοποίηση πολλών οχημάτων και την κατάθεση πινακίδων από ιδιοκτήτες.

Τα προηγούμενα χρόνια η προσέλευση των ιδιοκτήτων Ι.Χ. που ήθελαν να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους δημιουργούσε απίστευτες ουρές ταλαιπωρίας στις εφορίες. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, που ίσχυε, ο φορολογούμενος με τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός του επισκέπτεται αυτοπροσώπως την εφορία του και υποβάλει χειρόγραφα τη λεγόμενη δήλωση ακινησίας του οχήματός του.

Οι πινακίδες παραμένουν στην εφορία για μερικά χρόνια για την περίπτωση που ο φορολογούμενος θέσει ξανά το όχημά του σε κυκλοφορία και αν δε γίνει αυτό καταστρέφονται.

Σύμφωνα με το capital.gr, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να απλοποιήσει τη διαδικασία με την εμπλοκή και του Δήμου. Η πρώτη λύση που εξετάζεται είναι αν περάσει όλη η αρμοδιότητα για την κατάθεση στους δήμους. Οι φορολογούμενοι θα επισκέπτονται το δημοτικό κατάστημα και θα καταθέτουν εκεί τις πινακίδες μαζί με τη δήλωση ακινησίας του οχήματος. Ο Δήμος στη συνέχεια θα αναλαμβάνει τη διαδικασία ενημέρωσης του taxisnet για την ακινησία του οχήματος. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος θα θέλει να παραλάβει εκ νέου τις πινακίδες θα πηγαίνει και πάλι στο Δήμο και θα πληρώνει τα τέλη κυκλοφορίας σε τράπεζα.

Η δεύτερη λύση ακολουθείται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο. Ο φορολογούμενος είτε ταχυδρομεί, είτε τοποθετεί τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας σε ειδική θυρίδα στην εφορία που είναι ανοικτή όλο το 24ωρο. Στη συνέχεια η διαδικασία ολοκληρώνεται από το φορολογούμενο με συμπλήρωση ειδικής αίτησης στο taxisnet η οποία επικυρώνεται από την εφορία και πάλι ηλεκτρονικά.

Σχόλια