Ειδήσεις

Πιο ευαίσθητες στην αφή οι γυναίκες

Η αίσθηση του αγγίγματος είναι πιο έντονη στις γυναίκες. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή έχουν μικρότερα δάχτυλα.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο και συμμετείχαν 100 εθελοντές.

Οι ειδικοί απέδειξαν πως κατά μέσο όρο οι άνδρες μπορούν να νιώσουν σε μια επιφάνεια με πόρους έως 1,59 χιλιοστών, ενώ οι γυναίκες μπορούν να αντιληφθούν ακόμα πιο μικρούς πόρους, πλάτους μέχρι 1,41 χιλιοστών.

Πόροι μικρότερου πλάτους δεν μπορούν να ανιχνευθούν, διότι γίνονται αντιληπτές και από τα δύο φύλα ως ομαλή επιφάνεια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μικρότερα ακροδάχτυλα έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα πόρων και υποδοχέων αφής, των λεγόμενων «κυττάρων Μέρκελ», άρα και μεγαλύτερη ευαισθησία.

Η ευαισθησία της αφής (αντιληπτική ικανότητα) μειώνεται κατά 0,25 χιλιοστά για κάθε τετραγωνικό εκατοστό αύξησης στην επιφάνεια (το μέγεθος) του δαχτύλου.

Η αυξημένη ευαισθησία των γυναικείων δαχτύλων είναι σημαντική στην εκτέλεση διαφόρων εργασιών, όπως το κέντημα ή η χειρουργική.

Ο δείκτης βρέθηκε να είναι πιο ευαίσθητος από το μικρό δαχτυλάκι, όμως ίσως αυτό, κατά τους ερευνητές, οφείλεται στο γεγονός ότι η ευαισθησία της αφής βελτιώνεται με τη συνεχή χρήση, που είναι πολύ πιο συχνή στο δείκτη παρά στο μικρό δάχτυλο.

Το επόμενο βήμα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, θα είναι να εξετάσουν κατά πόσο τα παιδιά έχουν πιο ευαίσθητα δάχτυλα από τους ενήλικους. 

Άλλοι ερευνητές πάντως, όπως ο δρ Τίφανι Φιλντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ερμηνεία της νέας έρευνας, αντιτείνοντας ότι τα γυναικεία δάχτυλα είναι πιο ευαίσθητα, επειδή το γυναικείο δέρμα είναι πιο μαλακό και έχει ελαφρώς διαφορετική διάταξη από το ανδρικό στο κυτταρικό επίπεδο. 

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Neuroscience.

Πηγή: tanea.gr

Σχόλια