default-image

Ιεράπετρα: Σε αναβρασμό ο αγροτικός κόσμος

Κρήτη
Ιεράπετρα: Σε αναβρασμό ο αγροτικός κόσμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην ύπαιθρο, όπου οι αγρότες εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι, για τη στασιμότητα που συνεχίζει να υπάρχει στα δεκάδες άλυτα προβλήματα τους, καθώς και για την διαφαινόμενη θεσμοθέτηση της βαριάς φορολόγησης τους, που τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία.

Στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" της Ιεράπετρας, οι αγρότες της περιοχής συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, και εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, για όλα αυτά που η πολιτεία δρομολογεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους, πριν να ξεκινήσει να επιλύει τα χρόνια προβλήματα του κλάδου τους, για τα οποία μέχρι σήμερα ακούν, μόνο υποσχέσεις.

Η πρόσκληση στη συγκέντρωση των αγροτών είχε γίνει από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, "Η Μεγαλόνησος", με αφορμή την Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών  του, τα οποία κλήθηκαν να πάρουν συλλογικές αποφάσεις που αφορούν σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας.

Το φορολογικό, το παραεμπόριο στον κλάδο των κηπευτικών, η επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ και τα "βαφτίσια" σε αγροτικά προϊόντα που πωλούνται στις Λαϊκές αγορές της Αθήνας ως δήθεν κρητικά, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλο.

«Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο, παρατηρούμε πωλητές από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, να πωλούν κηπευτικά εκτός εποχής, όπως είναι η θερμοκηπιακή ντομάτα, τη στιγμή που η θερμοκρασία στον τόπο καταγωγής τους είναι υπό το μηδέν. Κάποιοι κρητικοί παραγωγοί πωλούν σε εκείνους ντομάτες σε κλούβες, και εκείνοι τις μεταπουλούν με ψεύτικες πινακίδες, διαφημίζοντας τις ως υπαίθριες, ενώ την ίδια ώρα δυσφημούν τα κρητικά κηπευτικά υπό κάλυψη, λέγοντας ότι περιέχουν φυτοφάρμακα.

»Επειδή δε γίνεται σωστός έλεγχος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας, ζητούμε να μπει μια τάξη σε όλο το σύστημα που "βαφτίζει" τα κρητικά κηπευτικά και μας προσβάλει ως παραγωγούς», μας είπε ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Αττικής κ. Μανόλης Μιχαλάκης.

«Ζητούμε την υποχρεωτική σήμανση όλων των κρητικών αγροτικών προϊόντων, για να ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα. Ζητούμε ακόμη να βρεθεί τρόπος να διακινούνται ανεμπόδιστα τα προϊόντα μας κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν λόγω των απεργιών η Κρήτη παραμένει για καιρό αποκλεισμένη από τις θαλάσσιες μεταφορές. Ζητούμε άμεσα να ληφθούν σοβαρά μέτρα που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής, χωρίς τη θεσμοθέτηση σκληρών φορομπηχτικών μέτρων. Ζητούμε από την περιφέρεια Κρήτης να χρηματοδοτήσει τη διαφημιστική καμπάνια των αγροτικών προϊόντων του νησιού μας.

Ζητούμε από την πολιτεία να φροντίσει να έχουν όσοι κρητικοί παραγωγοί το επιθυμούν, καθημερινά θέση πωλητή στις λαϊκές αγορές της Αττικής, και να βρει τον τρόπο το υπουργείο Ανάπτυξης, να θεωρούνται τάχιστα οι άδειες των Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, που παραμένουν αθεώρητες εδώ και 1,5 χρόνο, με αποτέλεσμα να ανθεί το παρεμπόριο και η φοροδιαφυγή που έτσι κι αλλιώς θα αυξηθούν , καθώς τα φορολογικά μέτρα κατά των αγροτών, που υπογράφηκαν και θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, μπορεί να μην αυξήσουν τα κρατικά έσοδα, αλλά σίγουρα θα διογκώσουν τη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων χωρίς παραστατικά», προσθέτει ο κ. Μανόλης Μιχαλάκης.

Ζητούν στήριξη του πρωτογενούς τομέα και όχι εξοντωτικά μέτρα

Οι πολίτες σήμερα, και πολύ περισσότερο οι αγρότες, επιζητούν αποφάσεις, μέτρα και πράξεις, που θα επιτρέψουν την συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας, γεγονός που προϋποθέτει ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, και όχι εξοντωτικά φορολογικά μέτρα, τα οποία  προβλέπονται στο νέο μνημόνιο, για τα οποία όλα τα κόμματα όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκαν ότι θα αντικατασταθούν από μέτρα στήριξης και προγράμματα που θα εξομαλύνουν την κατάσταση.

«Κατά την προεκλογική περίοδο όλα τα κόμματα, διακήρυτταν σε όλους τους τόνους ότι έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις, που εξασφαλίζουν τα  φορολογικά έσοδα που προσδοκούν για το δημόσιο, με ταυτόχρονη προστασία του εισοδήματος των αγροτών και δίκαιη κατανομή των βαρών. Κατά συνέπεια, δε ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτό που ως ρητή και κατηγορηματική δέσμευση έναντι των αγροτών, ανέλαβε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, και δεσμεύτηκαν προεκλογικά και τα υπόλοιπα κόμματα», μας λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Η κυβέρνηση, ελπίζουν οι αγρότες, ότι θα δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος, άλλωστε, μπορεί, υπό τις κατάλληλες συνθήκες και με την εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύουν την παραγωγή, να συμβάλει στην άρση των σημερινών οικονομικών αδιεξόδων.

«Προς αυτή την κατεύθυνση θέλω, ως πρόεδρος της Ένωσης Ιεράπετρας, να διαβεβαιώσω τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ότι οι υπηρεσίες που έχουμε αναπτύξει ως Ένωση Ιεράπετρας, η τεχνογνωσία και η εμπειρία μας, είναι στη διάθεσή τους, ως προς τη διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών για τον αγροτικό χώρο και ιδιαίτερα στους τομείς των κηπευτικών και του ελαιολάδου, βασικές καλλιέργειες της περιοχής μας.

Αναμένω τις πρωτοβουλίες του επιτελείου του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με την ελπίδα ότι δε θα δούμε το επόμενο διάστημα αναίρεση των όποιων προεκλογικών δεσμεύσεων εκ μέρους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων και μέτρα που θα οδηγούν τους αγρότες σε οικονομικό αδιέξοδο, συρρίκνωση της γεωργικής παραγωγής, και ότι από αυτό συνεπάγεται για την ελληνική ύπαιθρο, τους κατοίκους της και το περιβάλλον», τονίζει ο κ. Νίκος Δασκαλάκης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News