default-image

Συγκρούσεις Ισραηλινών αστυνομικών και νεαρών Παλαιστινίων

Κόσμος
Συγκρούσεις Ισραηλινών αστυνομικών και νεαρών Παλαιστινίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών αστυνομικών και νεαρών Παλαιστινίων ξέσπασαν σήμερα το πρωί στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, με αφορμή τον εορτασμό του εβραϊκού Σουκότ.

Με τη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου προσπάθησαν οι αστυνομικοί να διαλύσουν το πλήθος των πιστών και των νεαρών διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες, οι οποίοι οχυρώθηκαν στη συνέχεια μέσα στο τέμενος Αλ Άκσα, που περικυκλώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι διανυκτέρευσαν μέσα στο τέμενος, έριξαν κοκτέιλ μολότοφ προς το μέρος στο οποίο βρισκόντουσαν οι αστυνομικοί, προκαλώντας πυρκαγιά στην είσοδο του κτιρίου, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία καταδικάζει «την κυνική εκμετάλλευση ενός ιερού χώρου».

Την ίδια ώρα, όλοι οι μουσουλμάνοι πιστοί που βρίσκονταν στην πλατεία μετά την πρωινή προσευχή απομακρύνθηκαν από την αστυνομία, η οποία είχε ανακοινώσει χθες ότι απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας η είσοδος στην Πλατεία των ανδρών κάτω των 50 ετών, εφαρμόζοντας τον περιορισμό αυτόν, ο οποίος επιβάλλεται τακτικά σε περιόδους έντασης.

Εν τούτοις, πλέον έχουν κλείσει όλες οι πύλες πρόσβασης για τους μουσουλμάνους, ενώ ορισμένοι πιστοί που βρίσκονται κοντά σε αυτές φωνάζουν συνθήματα σε υπεράσπιση των τεμενών. Παράλληλα, οι μουσουλμάνοι κατηγορούν τις ισραηλινές αρχές ότι θέλουν να πάρουν τον απόλυτο έλεγχο αυτού του τρίτου ιερότερου τόπου για τους μουσουλμάνους και ιερότερου τόπου για τους εβραίους, το οποίο διαψεύδει η ισραηλινή κυβέρνηση.

Με σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας υπενθυμίζεται ότι οι καθημερινές επισκέψεις στην περιοχή για αυτούς που δεν είναι μουσουλμάνοι άρχισαν "κανονικά" στις 07:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος και θα ολοκληρωθούν στις 11:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος. Οι επισκέψεις αυτές δίδουν συχνά την αφορμή για συγκρούσεις. Οι εβραίοι έχουν το δικαίωμα να επισκέπτονται την Πλατεία, αλλά όχι να προσεύχονται εκεί.

Το εβραϊκό Σουκότ, ή Γιορτή των Σκηνών, το οποίο τιμάται από χθες το βράδυ και διαρκεί οκτώ ημέρες, προσελκύει παραδοσιακά στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ πολλούς Ισραηλινούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News