default-image

Τσίπρας για χρέος, επενδύσεις, ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις

Ελλάδα
Τσίπρας για χρέος, επενδύσεις, ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζονται σήμερα οι επαφές του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη χθεσινή παρουσία του στη συνάντηση που οργάνωσε το Ίδρυμα Κλίντον, όπου στην ομιλία του επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις.

Σήμερα θα συνεχίσει την προσπάθεια του να δημιουργηθεί ευνοϊκό για την Ελλάδα επενδυτικό κλίμα, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί ξανά και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Άλλωστε αυτό το θέμα, η ρύθμιση του χρέους, είναι το πρώτο ζήτημα που βάζει στο τραπέζι σε κάθε συνάντηση που έχει στη Νέα Υόρκη ευελπιστώντας ότι θα κρατήσει «ζεστή» την κουβέντα για το χρέος ώστε αυτή να γίνει με τους καλύτερους διεθνείς συσχετισμούς.

Με μεγάλο ενδιαφέρον δε, αναμένεται το γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, όπου και αναμένεται συνομιλία Τσίπρα-Ομπάμα παρόλο που δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση.

"Ρεαλιστικό πρόγραμμα"

Στα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης, απευθύνοντας ταυτόχρονα … προσκλητήριο προς τους επενδυτές, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο ίδρυμα Κλίντον.

Όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, «είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές… να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, και κυρίως στη φορολόγηση και στη δημόσια διοίκηση, ώστε να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις».

Το μήνυμα στους επενδυτές, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα είναι πως τώρα «έχουμε σταθερότητα και μια κυβέρνηση με εντολή να κάνουμε αυτές τις αλλαγές που είναι απαραίτητες». Δήλωσε πως είναι απαραίτητο οι επενδυτές να εμπιστευτούν την χώρα και να συμμετέχουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα. «Ειδικά στον τομέα της καινοτομίας, είναι προτεραιότητα για εμάς. Είμαι πεπεισμένος πως το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό», είπε.

Στη συνέχεια παραδέχθηκε, ότι «πήραμε μια δύσκολη απόφαση να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη» και στη συνέχεια επεσήμανε πως με τη συμφωνία η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα.

Στο τέλος της συζήτησης βέβαια αναφέρθηκε και στην ανάγκη για επενδύσεις ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία, ενώ ο κ.Τσίπρας επιχείρησε να αλλάξει λίγο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ως τώρα, προτάσσοντας και την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά τους στόχους του, το ένα θέμα έχει να κάνει με το χρέος, το δεύτερο με την εμπέδωση της άποψης ότι τώρα υπάρχει σταθερότητα στην Ελλάδα με χρονικό ορίζοντα την τετραετία, και θα υπάρχει και η απαραίτητη πολιτική σταθερότητα, συνεπώς ζητούμενο παραμένει η ανάπτυξη.

«Στόχος να μιλήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο για την ανάπτυξη. Απαιτείται αναπτυξιακό σοκ και για να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος από αρκετά δυσάρεστα μέτρα που περιέχει η συμφωνία», υποστήριζε μέλος της κυβέρνησης, σημειώνοντας την ευκαιρία που αποτελεί η σύνοδος του ΟΗΕ για διμερείς επαφές. Σε όλες τις συναντήσεις ο κ.

Τσίπρας βάζει και το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί στη χώρα και μετά τις προσφυγικές ροές.

Στο ίδιο συνέδριο, συμμετείχαν εκτός από τον πρώην αμερικανό πρόεδρο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, o διεθνής επενδυτής Τζωρτζ Σόρρος αλλά και η  Γιάννα Αγγελοπούλου.  

Είναι γνωστό δε, ότι η κυρία Αγγελοπούλου διατηρεί εξαιρετικά στενές σχέσεις με το ζεύγος Κλίντον σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κλίντον, ενώ είχε οργανώσει τον Ιούνιο συνέδριο στην Αθήνα, το οποίο και ματαιώθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News