Ειδήσεις

Σαρωτικές φορο-αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να διασφαλίζει τα έσοδα που προβλέπονται (και από τις μνημονιακές υποχρεώσεις) αλλά ανακατανέμοντας τα βάρη και ρίχνοντας... περισσότερα στους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως!

Αυτό πρακτικά σημαίνει σημαντικές ανατροπές σε κλιμάκια, συντελεστές, αφορολόγητο όριο και απαλλαγές.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί, σύμφωνα με το "Έθνος", από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Βουλή το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο.

Με βάση τα σενάρια που επεξεργάζονται οι τεχνοκράτες στο υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν ελαφρύνσεις για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, οριακές μεταβολές στη φορολογία για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και κλιμακωτή αύξηση του φόρου για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

Επιβαρύνσεις θα υπάρξουν για τους αγρότες με την εξομοίωση της φορολογίας τους με τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά με αναγνώριση μεγαλύτερων εξόδων που θα αφαιρούνται από τον τζίρο, καθώς και για τους εκμισθωτές ακινήτων λόγω της αύξησης του συντελεστή φορολογίας.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες δε θα υπάρξουν αλλαγές στην ισχύουσα κλίμακα και στους συντελεστές, πέραν της αύξησης της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος στο 70% από 55%.

Ταυτόχρονα, οι εκπτώσεις δαπανών από το φόρο για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη θα συνδεθούν με τη χρήση του πλαστικού χρήματος, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα του φορο-μπόνους για όσους κάνουν τις αγορές τους αποκλειστικά με τη χρήση κάρτας.

Γρίφος που αναμένεται να λυθεί στις συναντήσεις με τους πιστωτές για την αξιολόγηση του μνημονίου είναι η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, καθώς, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε απώλειες εσόδων και θα ευνοούσε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγή εκ βάθρων του ισχύοντος συστήματος φορολογίας εισοδήματος με παρεμβάσεις, διεύρυνση των κλιμακίων και των συντελεστών, και καθιέρωση αφορολόγητου ορίου μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που το ύψος του εισοδήματός τους δεν ξεπερνά ένα ορισμένο όριο. Η νέα κλίμακα θα οριστικοποιηθεί μέχρι τον Νοέμβριο και θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016, αλλά οι επιπτώσεις στην τσέπη των μισθωτών θα φανούν από 1-1-2016, καθώς με βάση το νέο καθεστώς θα αλλάξει η μηνιαία παρακράτηση φόρου.

Ο στόχος είναι το αφορολόγητο να ανέβει μέχρι τα 12.000 ευρώ από 9.550 που είναι σήμερα και να ισχύσει μόνο για όσους δηλώνουν εισόδημα μέχρι 12.000. Για όσους δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα το αφορολόγητο όριο δε θα ισχύει και θα φορολογούνται για το σύνολο του εισοδήματός τους από το πρώτο ευρώ, αλλά με χαμηλό συντελεστή της τάξης του 5%-6%.

Οι συντελεστές θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και θα φτάνουν στο 50% για εισοδήματα πάνω από 80.000 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω θα υπάρξει μείωση φόρου μέχρι 539 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και σχεδόν μηδενική μεταβολή για τα εισοδήματα από 12.000 μέχρι 20.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω θα αρχίζουν επιβαρύνσεις.

Στο τραπέζι υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο για τη νέα κλίμακα και το αφορολόγητο όριο, αλλά με παραπλήσιο λογαριασμό για τους φορολογουμένους.

Σύμφωνα με αυτό, το αφορολόγητο όριο θα μειώνεται σταδιακά ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και θα μηδενίζεται από ένα εισόδημα και πάνω, όπως ισχύει σήμερα με την έκπτωση του φόρου των 2.100 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Η διαφορά είναι ότι το αφορολόγητο θα καταργείται για εισοδήματα πολύ χαμηλότερα των 42.000 ευρώ που προβλέπει η ισχύουσα κλίμακα.

Για παράδειγμα, σε φορολογούμενο που έχει σήμερα ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ αναλογεί φόρος με βάση την κλίμακα ύψους 7.100 ευρώ. Από αυτόν το φόρο αφαιρείται έκπτωση φόρου 1.200 ευρώ και έτσι προκύπτει φόρος 5.900 ευρώ. Αν η έκπτωση του φόρου μηδενίζεται στα 30.000 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει 7.100 ευρώ, δηλαδή 1.200 ευρώ περισσότερα.

Όχι ενιαία κλίμακα

Το σχέδιο για καθιέρωση ενιαίας κλίμακας για όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης εγκαταλείπεται, καθώς θεωρείται ότι ένας τέτοιος τρόπος φορολόγησης είναι «ισοπεδωτικός» και άδικος.

Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών καταλήγουν σε διαφορετικές κλίμακες φορολογίας, ενώ προκρίνονται η μη ενσωμάτωση των εισοδημάτων από ενοίκια στις κλίμακες των μισθωτών και η αύξηση των συντελεστών όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Σήμερα η κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια έχει δύο κλιμάκια. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 11% και σύμφωνα με το μνημόνιο θα αυξηθεί στο 15%, και για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 33% και θα ανέβει στο 35%.

Σταδιακά από το 13% στο 26% οι αγρότες

Για τους αγρότες ο σχεδιασμός προβλέπει ένταξή τους στη φορολογική κλίμακα που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες με σταδιακή αύξηση του συντελεστή από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017. Ως αντιστάθμισμα για τη φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει προωθούνται η διεύρυνση του καταλόγου των δαπανών που θα εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα και συντελεστές απόσβεσης για τον πάγιο εξοπλισμό που χρησιμοποιούν στην παραγωγή.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες δεν αναμένονται αλλαγές και θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα υψηλότερα. Ωστόσο η προκαταβολή φόρου από το 2016 θα αυξηθεί στο 70% και θα φτάσει στο 100% το 2017.

Σχόλια