default-image

Έως και ένα χρόνο αναμονή για γιατρό

Κρήτη
Έως και ένα χρόνο αναμονή για γιατρό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ένας εργαζόμενος στο Ηράκλειο, που θέλει να εξεταστεί, για παράδειγμα από οφθαλμίατρο, αφιερώνει μισό μεροκάματο στα τηλεφωνήματα αλλά στο τέλος καταλήγει να μην μπορεί να κλείσει ραντεβού με το γιατρό... ούτε για του χρόνου, τότε δεν έχει άλλη λύση από το να βρει γιατρό "έξω" και να πληρώσει ή να περιμένει να μπει... το νέο έτος...

Την ίδια ώρα, βέβαια, το κράτος, μέσω της ασφάλισής του, δε λέει "όχι" στην είσπραξη της εισφοράς, που δε χρησιμοποιείται ανταποδοτικά όμως, κάθε φορά που ο ασφαλισμένος θα χρειαστεί γιατρό και θα αρχίσει να αναζητά, όπως κάναμε εμείς για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και καταλήξαμε... στο "χάος"!

Πιο αναλυτικά, στη "Νέα Κρήτη" για τις ανάγκες του ρεπορτάζ επιχειρούμε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου να κλείσουμε ραντεβού με οφθαλμίατρο του Δημοσίου. Κι εδώ αρχίζει ο Γολγοθάς μας... Καλούμε πρώτα στο ΠΑΓΝΗ. Η απάντηση που παίρνουμε είναι η εξής: «Δεν υπάρχει ραντεβού ως το τέλος του έτους». «Εντάξει, κλείστε μας ραντεβού για το επόμενο έτος», λέμε εμείς. Και η απάντηση που πήραμε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής ήταν «δεν μπορούμε, πρέπει να καλέσετε ξανά το Νοέμβριο»...

Εμείς βεβαίως θέλαμε να δούμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει και τι περιθώρια έχει ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να περιμένει... το Νοέμβριο για να κλείσει ραντεβού για του... χρόνου. Έτσι, καλούμε στη συνέχεια στο ΙΚΑ Ν. Αλικαρνασσού. Και ακούμε να μας λένε ότι δε διαθέτουν οφθαλμίατρο... Τόσα τετραγωνικά μέτρα μισθωμένου κτηρίου και από γιατρούς έχει μόνο πνευμονολόγο, ορθοπαιδικό και οδοντίατρο, όπως μας είπαν. Αυτό σημαίνει ότι ένας κάτοικος της Ν. Αλικαρνασσού, του Κατσαμπά, του Πόρου, αντί να εξυπηρετείται δίπλα στο σπίτι του, πρέπει να τρέχει στον Εσταυρωμένο, αλλάζοντας 2 λεωφορεία (ένα ως την πλατεία Κορνάρου και ένα από εκεί για το ΙΚΑ Εσταυρωμένου)!

Αλλά η... περιπέτεια έχει και συνέχεια. Καλούμε στο ΙΚΑ του Εσταυρωμένου. Ούτε εκεί μπορούν να μας κλείσουν ραντεβού με οφθαλμίατρο. Είναι όλα συμπληρωμένα... Ως τις 23 Νοεμβρίου. «Νοέμβριο. Ωραία, κλείστε μας για τις 24, τις 25 ή για το Δεκέμβριο». Η απάντηση: «Δεν μπορούμε, πρέπει να καλέσετε ξανά την Παρασκευή που θα μας έχουν ανοίξει το σύστημα για τα επόμενα ραντεβού».

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου τηλεφωνούμε ξανά για το ραντεβού στον οφθαλμίατρο. Όπως μας είχαν πει από το ΙΚΑ Εσταυρωμένου, την ημέρα εκείνη θα «άνοιγαν» από το σύστημα καινούργια ραντεβού. Όμως και πάλι ενημερωθήκαμε ότι διαθέσιμο ραντεβού δεν υπάρχει.

Τα 26 ραντεβού που είχαν "ανοίξει" για οφθαλμίατρο στις 24 Νοεμβρίου του 2015 είχαν όλα κιόλας κλειστεί, στις 11 το πρωί… Πρέπει ξανά να καλέσουμε στο ΙΚΑ Εσταυρωμένου τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, αλλά πρωί-πρωί, όπως μας συμβούλεψαν. Αν είμαστε τυχεροί, θα κλείσουμε ραντεβού για τις 25 Νοεμβρίου. Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης ημερομηνίας είναι ότι πέφτει ημέρα Τετάρτη. Οι περισσότερες απεργίες για ημέρα Τετάρτη προκηρύσσονται. Κι αν μας… κάτσει απεργία, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν κάποιες φορές; Ε, τότε... φτου και πάλι από την αρχή τα τηλεφωνήματα και τα ραντεβού. Για να δούμε οφθαλμίατρο κάποια στιγμή στο αβέβαιο μέλλον του 2016...

Συμπέρασμα: Δε φτάνει που ραντεβού (ούτε για του χρόνου) δεν μπορέσαμε να κλείσουμε, χάσαμε και μισό μεροκάματο στα τηλεφωνήματα. Απλή λογική: Δε θα μπορούσαμε με ένα τηλεφώνημα σε ένα ενιαίο κέντρο να κλείσουμε ραντεβού, είτε στους γιατρούς του ΕΟΠΠΥ, είτε στους νοσοκομειακούς;

Στ. Βοργιάς: «Απαράδεκτες καταστάσεις καταταλαιπωρούν τους εργαζόμενους»

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς κάνει λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις, οι οποίες και καταταλαιπωρούν τους εργαζόμενους κάθε φορά που χρειάζονται γιατρό. Και εξαναγκάζονται έτσι ή να προσφεύγουν "έξω" για να πληρώσουν και να κάνουν τις εξετάσεις τους ή να επισκεφτούν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, που όλως τυχαίως λειτουργούν... σχεδόν άψογα, με τη "λεπτομέρεια" ότι εκεί... πληρώνουν για να εξυπηρετηθούν.

«Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Και μάλιστα, θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι μόνο ότι τα ραντεβού καθυστερούν υπερβολικά. Είναι και ότι, για να πιάσεις γραμμή, πρέπει να είσαι πολύ τυχερός», λέει ο συνδικαλιστής. Και προσθέτει: «Από την άλλη, τα τηλέφωνα, όταν είναι για τα απογευματινά ραντεβού, "απαντάνε" αμέσως και αυτό είναι προκλητικό. Γιατί αφορά στα ραντεβού που είναι επί πληρωμή»...

Στο ερώτημά μας αν θα μπορούσαν να βρίσκουν λύση, αν πραγματικά υπήρχε αυτή η βούληση, από πλευράς ΔΥΠΕ Κρήτης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου μας απάντησε: «Ασφαλώς και υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα και το ξέρετε με το θέμα των γιατρών. Είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός των γιατρών. Και ίσως και να το κάνουν εσκεμμένα, για να τραβάνε τα ραντεβού προς τα πίσω και να κάνουν τη ζωή των ασφαλισμένων ακόμα δυσκολότερη, λόγω έλλειψης προσωπικού»...

Ίδρυμα Κοινωνικών... "Ασφαλίσεων"

Στο μεταξύ, χαρακτηριστική είναι η εικόνα που επικρατεί στο ΙΚΑ του Εσταυρωμένου. Υπερσύγχρονα μηχανήματα για τις ανάγκες των ασφαλισμένων, που όμως υπολειτουργούν, όπως για παράδειγμα οδοντιατρεία και όχι μόνο. Όπως λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, «απότομα συγχωνεύτηκαν ασφαλιστικοί φορείς. Έχει πέσει και ένας μεγάλος όγκος για εξυπηρέτηση στο ΙΚΑ, όπου τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί και το προσωπικό. Και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι για την εξυπηρέτηση του κόσμου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Εμείς από καιρό έχουμε πει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει τον τομέα υγείας, είτε αυτός αφορά σε νοσοκομεία, είτε σε πρωτοβάθμια υγεία, γιατί τα τελευταία χρόνια πραγματικά και το ΙΚΑ και τα νοσοκομεία γενικότερα είναι υπό διάλυση».

Δημ. Βρύσαλης: «Σπρώχνουν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα»...

«Για την υποστελέχωση του ΠΑΓΝΗ και των άλλων νοσοκομείων, όπου ιδιαίτερα το Δεκέμβριο τελειώνουν οι συμβάσεις επικουρικών εργαζομένων, 65 σε όλη την Κρήτη, θα προχωρήσουμε σε κινητοποίηση στις 6 Οκτωβρίου, στη ΔΥΠΕ», λέει στη "Ν. Κρήτη" ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Δημήτρης Βρύσαλης.

Η κινητοποίηση θα έχει παγκρήτιο χαρακτήρα. Ταυτόχρονα με το θέμα των συμβασιούχων, θα υπάρξει διεκδικητικό πλαίσιο και για τα άλλα οξυμμένα προβλήματα που έχουν τα νοσοκομεία της Κρήτης.

Για το ΙΚΑ, λέει χαρακτηριστικά. «Εξοπλισμό το ΙΚΑ έχει. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχουν ελλείψεις γιατρών και προσωπικού με αποτέλεσμα οι λίστες να είναι μεγάλες και εκεί. Για παράδειγμα, για να κάνεις έναν υπέρηχο πλην καρδιάς μόνο από τον Ιανουάριο και μετά μπορείς να κάνεις. Έτσι, παρά τον εξοπλισμό, ο κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ούτε εκεί, ούτε στα τακτικά περιστατικά των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να θέλει να πληρώσει από την τσέπη του».

Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Βρύσαλης υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση πριν πάει στις εκλογές είχε υπογράψει σύμβαση με μεγάλους επιχειρηματικούς και ιδιωτικούς ομίλους και ουσιαστικά σπρώχνει τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει έλλειψη εργαζομένων για να μπορεί ο κόσμος να προσφύγει στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι και αυτό ένδειξη ότι η πολιτική και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης είναι να σπρώχνουν τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα».

Για ραντεβού

Σύμφωνα με τον κ. Βρύσαλη, η έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα «πάρα πολλά ραντεβού να πηγαίνουν για το νέο έτος. Και σε μας μπαίνει το ζήτημα σαν σωματείο και σαν συνδικαλιστές, ότι το ερώτημα δεν είναι ο τρόπος που κλείνονται τα ραντεβού, αλλά η έλλειψη προσωπικού. Όσο υπολειτουργούν οι δομές υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας στο ΠΕΔΥ και όσο βέβαια ταυτόχρονα δεν υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία, τόσο θα συνεχίζεται αυτή η ταλαιπωρία των ανθρώπων, που όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουν τα ταμεία τους για να έχουν την υγεία τους όταν χρειαστεί».

Μάλιστα, λόγω περικοπών και υποστελέχωσης, αναμένεται χειροτέρευση της κατάστασης μέσα στο επόμενο διάστημα. «Και για να βρίσκει ο εργαζόμενος και ο άνεργος ένα ιατρείο, θα πρέπει, όπως γίνεται τώρα, ή να προσέρχεται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή θα πηγαίνει να πληρώνει στα απογευματινά ιατρεία. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων να λειτουργούν δωρεάν όλο το 24ωρο και βεβαίως να δημιουργηθεί ένα σύστημα υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο που θα είναι δωρεάν αποκλειστικά. Και όχι όπως είχε πει ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ότι είναι αγκύλωση το να υπάρχει σταθερή και μόνιμη δουλειά στα Κέντρα Υγείας».

Χριστόφορος Παπαδάκης, Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News