default-image

Δεν κάνουν βήμα πίσω για τη ρακή - Ξεκινά η απόσταξη

Κρήτη
Δεν κάνουν βήμα πίσω για τη ρακή - Ξεκινά η απόσταξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δηλώσεις συγκομιδής αρχίζουν από σήμερα και για την ερχόμενη Πέμπτη 1η Οκτωβρίου αρχίζει η νέα αποστακτική περίοδος, μετά από απόφαση του Τελωνείου Ηρακλείου, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου. Εκεί, προχθές το βράδυ, συνεδρίασε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου, όπου και τέθηκαν όλα τα τρέχοντα ζητήματα παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης του προϊόντος μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν, για άλλη μια φορά τα καζάνια θα είναι εκείνα που θα κρατήσουν "ζωντανούς" τους αμπελουργούς του τόπου μας, εξασφαλίζοντάς τους τη διάθεση των σταφυλιών τους που σαπίζουν στις κουρμούλες λόγω της τεράστιας σαπίλας!

Όπως ανακοινώθηκε συγκεκριμένα χθες, από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου θα είναι ανοιχτή η αποσταγματική περίοδος για όλες τις περιοχές της Περιφέρειας του νομού Ηρακλείου, εκτός από τις περιοχές Αρχανών και Αγίας Βαρβάρας, όπου η αποστακτική περίοδος ορίζεται από 15 Οκτωβρίου έως και το τέλος του 2015.

«Παρακαλούμε τα μέλη μας όπως τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και ώρες λειτουργίας απόσταξης. Επίσης, να προσέξουν ιδιαίτερα την ποιοτική παραγωγή και τους κανόνες υγιεινής», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των καζανάρηδων και ενημερώνουν τα μέλη τους ότι στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ, στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, θα γίνονται δηλώσεις συγκομιδής από σήμερα Δευτέρα.

Δηλώσεις συγκομιδής

Για τη διαδικασία των δηλώσεων συγκομιδής από σήμερα ο πρόεδρος των καζανάρηδων Στάθης Φραγκιαδάκης λέει στην εφημερίδα μας: «Οι δηλώσεις συγκομιδής είναι απαραίτητες για να μπορούν οι παραγωγοί να βγάλουν άδεια για απόσταξη, όπως είναι τα οινάμπελα. Ας αρχίσουν λοιπόν από αύριο (σ.σ. σήμερα), για να μην πέσουν την τελευταία στιγμή όλοι μαζί, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για να εκδώσουν τις άδειές τους από τα τελωνεία».

Αρνητικές εξελίξεις

Σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από το φύλλο του περασμένου Σαββάτου στη "Νέα Κρήτη", ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση όντως επιμένει στην αύξηση της φορολογίας της τσικουδιάς, μετά την καταγγελία που έκαναν οι ποτοποιοί, ότι εμείς δεν πληρώνουμε φόρο ή τουλάχιστον πληρώνουμε μικρό φόρο», ο κ. Φραγκιαδάκης μας μετέφερε τον προβληματισμό του συνδικαλιστικού οργάνου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρώτα χτύπησε αυτούς και είπε ότι κακώς πληρώνουν το 50% και έπρεπε να πληρώνουν το 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Και για μας είπε ότι θα πρέπει να δει τι θα κάνει το κράτος απέναντι στο παραδοσιακό προϊόν και τους αμπελουργούς. Τι θα κάνει με το φόρο το δικό μας».

Σύμφωνα με όσα συζήτησαν στη συνεδρίασή τους οι καζανάρηδες του νομού Ηρακλείου, την υπόθεση διερευνά ο γνωστός νομικός Αντώνης Βγόντζας και στο μεταξύ θα προετοιμάσουν τις παρεμβάσεις που θα κάνουν προς τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Η ρακή δεν είναι ουίσκι, ούτε βότκα»...

Στο μεταξύ, για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων σε περίπτωση που συνεχιστεί η προσπάθεια να επιβληθούν μέτρα υψηλής φορολόγησης στην τσικουδιά, που θα την κάνουν ποτό πολυτελείας και θα στρέψουν τους καταναλωτές προς το ουίσκι ή τη βότκα, ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των παραδοσιακών αποσταγματοποιών μάς είπε: «Κινητοποιήσεις οι καζανάρηδες είναι δύσκολο να κάνουν. Εμείς είμαστε σε επαφή με όλους τους συλλόγους της Ελλάδας αλλά και με τις ομοσπονδίες. Ο κ. Βγόντζας διερευνά την υπόθεση. Ψάχνει στο υπουργείο Εξωτερικών να δει αν υπάρχει το σχετικό έγγραφο, πότε γράφει ότι εστάλη και τι αναφέρει. Από αύριο (σ.σ. σήμερα), λοιπόν, θα ξαναρχίσουμε κύκλο επαφών με το νομικό και όλους τους άλλους συλλόγους, ώστε να καταλήξουμε σε μία συνάντηση στην Αθήνα».

Ο κ. Φραγκιαδάκης κάνει λόγο για «πολιτικές παρεμβάσεις για την ώρα», που θα επιχειρηθούν να γίνουν μέσα από αυτή τη διαδικασία. «Αν δεν εκτονώσουμε τις πολιτικές παρεμβάσεις, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αντίδραση». Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής θέλησε να εξάρει τη βοήθεια και τη στήριξη που βρίσκει από τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ Γιώργο Τζωρτζάκη, ο οποίος παραχωρεί τα γραφεία και τα τηλέφωνα της Ομοσπονδίας, ενώ συμμετέχει στις συνεδριάσεις και λέει τη γνώμη του. Ταυτόχρονα, έχει έρθει και σε επαφή με τον Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος του ζητάει πίστωση χρόνου μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ώστε στη συνέχεια να κανονιστεί στην Αθήνα ραντεβού, όπου και θα τεθούν τα ζητήματα αυτά επί τάπητος.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των καζανάρηδων μας λέει ότι «φέτος δείχνει η απόσταξη να στήριξε πάλι την αμπελουργία, διότι ο κόσμος δε μάζεψε πάνω από το 40% της κανονικής παραγωγής. Εάν δεν άνοιγαν και τα καζάνια, δε θα έπαιρναν ούτε το 25% της κανονικής παραγωγής»...

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News