Ειδήσεις

Δέκα μήνες φυλακή για τον πιλότο που τα είχε τσούξει

Μπορεί να τα είχε... τσούξει λιγότερο από το συγκυβερνήτη του, όμως η "καμπάνα" ήταν μεγαλύτερη για το Νορβηγό πιλότο που, ενώ είχε αδειάσει μπουκάλια ουίσκι και μπίρες με το υπόλοιπο πλήρωμα, ήθελε να πιλοτάρει κανονικά στην περιπετειώδη πτήση της 8ης Αυγούστου από το Όσλο στα Χανιά...

Το πρωτοφανές αεροπορικό καλοκαιρινό θρίλερ, που ευτυχώς δεν πήρε επικίνδυνες διαστάσεις την τελευταία στιγμή, όταν και εντοπίστηκε η κατανάλωση αλκοόλ λίγο πριν την απογείωση (!), είχε ταράξει τα νερά σε όλη την Ευρώπη και στην Κρήτη. Με την αυλαία να πέφτει τώρα στα δικαστικά πια έδρανα.

Ο τελευταίος στον οποίο έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης ήταν ο 50χρονος πιλότος της αεροπορικής εταιρείας της Λετονίας Air Baltic.

Ο πιλότος, που είχε συλληφθεί μετά από ανώνυμη καταγγελία επιβάτη, μαζί με το συγκυβερνήτη και 2 αεροσυνοδούς, καταδικάστηκε από νορβηγικό δικαστήριο σε φυλάκιση 10 μηνών.

Η αντίστροφη μέτρηση για το επικίνδυνα επιπόλαιο πλήρωμα σήμανε όταν κάποιοι επιβάτες της πτήσης από Όσλο προς Χανιά διαπίστωσαν την περίεργη συμπεριφορά των μελών του πληρώματος. Ένας εκ των επιβατών, ανήσυχος, ενημέρωσε τις τοπικές Αρχές μέσω κινητού.

Πάνω που το αεροσκάφος Boeing 737 με 100 επιβάτες ετοιμαζόταν να απογειωθεί τα ξημερώματα της 8ης Αυγούστου για να πετάξει προς τα Χανιά, ακολούθησε αιφνιδιαστικός έλεγχος από τις νορβηγικές Αρχές.

Τα 4 από τα μέλη του πληρώματος βρέθηκαν με αυξημένα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους και συνελήφθησαν. Το πλήρωμα φυσικά αντικαταστάθηκε και η πτήση πέταξε με 5 ώρες καθυστέρηση, ενώ αμέσως απολύθηκαν και τα 4.

Πρώτος δικάστηκε ο 38χρονος συγκυβερνήτης, ο οποίος είχε παραδεχτεί ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ, εν προκειμένω δύο μπουκάλια ουίσκι και μπίρες, μαζί με τα άλλα 3 μέλη του πληρώματος.

Ο συγκυβερνήτης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου βρίσκονταν ήδη προφυλακισμένοι ο κυβερνήτης και οι δυο αεροσυνοδοί, αναμένοντας τη δίκη τους.

Αντίθετα με το συγκυβερνήτη που τα παραδέχτηκε όλα, ο πιλότος ισχυρίστηκε ότι δεν ήπιε τέτοια ποσότητα που μπορούσε να τον επηρεάσει στο πιλοτάρισμα (!) και πως μάλιστα είχε καταναλώσει το αλκοόλ πολλές ώρες πριν την πτήση.

Οι Νορβηγοί δικαστές δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς. Αντιθέτως, του έριξαν πιο βαριά καμπάνα σε σχέση με το συγκυβερνήτη, παρότι στο αίμα του πιλότου ανιχνεύτηκε λιγότερο αλκοόλ.

Ο λόγος μάλλον προφανής. Ο πιλότος φέρει μεγαλύτερη ευθύνη έναντι του συγκυβερνήτη για την πτήση και την ασφάλεια επιβατών και πληρώματος...

Στα πιο... "μαλακά" έπεσαν οι δύο αεροσυνοδοί, που "έφαγαν" 60 και 45 μέρες φυλακή αντίστοιχα.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια