default-image

"Δεν εορτάζουν σήμερα..."

Κρήτη
"Δεν εορτάζουν σήμερα..."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα 27 Σεπτέμβρη είναι η παγκόσμια ημέρα τουρισμού. Η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι θα τη γιορτάσουν με την επισημότητα που αρμόζει σε ένα τουριστικό νησί σαν την Κρήτη, αναφέρει σε μήνυμά του ο κ. Γιάννης Κυριακάκης, περιφερειακός σύμβουλος με την "Ανυπόταχτη Κρήτη".

Ολόκληρο το μήνυμα:

«Μεγαλοξενοδόχοι, τουρ οπερέιτορς και λοιποί μεγαλοεπιχειρηματίες θα έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι. Νέα ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, μεγάλα κέρδη και μάλιστα σε μια εποχή που ο λαός στενάζει από τη φτώχεια και "κυνηγά το μεροκάματο με το ντουφέκι".

Δεν εορτάζουν όμως όλοι σήμερα.

Κυρίως δεν εορτάζουν αυτοί που με σκληρή δουλειά και ιδρώτα δημιουργούν το περιβόητο "τουριστικό θαύμα". Γι' αυτούς σημαίνει πιο πολύ δουλειά για πιο λίγους εργάτες με πολύ πιο λίγα χρήματα.

• Δεν εορτάζουν εκείνοι που ενώ εξυπηρετούν πάνω από 3,5 εκατ. επισκέπτες από όλο τον κόσμο μέσα σε μια σεζόν, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν φράγκο να πάνε διακοπές.

• Δεν εορτάζουν όσοι ο μισθός τους είναι όσο μια διανυκτέρευση σε ορισμένα 5στερα του νησιού.

• Δεν εορτάζουν εκείνοι που δουλεύουν με "έναντι", απλήρωτοι για μήνες, με απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστοι, 10 ή 12 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα χωρίς ούτε ένα ρεπό.

• Δεν εορτάζουν οι "μαθητευόμενοι", των σχολών μαθητείας -δουλεμπορικών γραφείων εργασίας, που βαφτίζουν σπουδαστές τους εργάτες και τους δίνουν 300 ευρώ το μήνα.

• Δεν εορτάζουν οι εργαζόμενοι με voucher που πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ και τα ΕΣΠΑ κι ο εργοδότης τους χρησιμοποιεί δωρεάν!

• Δεν εορτάζουν οι καθαρίστριες που καθαρίζουν 50% περισσότερους χώρους απ' ότι πριν 6-7 χρόνια και φυσικά με πολύ μικρότερο μισθό.

• Δεν εορτάζουν οι σερβιτόροι που "πεθαίνουν" από την ορθοστασία, το προσωπικό κουζίνας που "λειώνει" από τη ζέστη, άνθρωποι με σακατεμένα γόνατα και τσακισμένη μέση, εργάτες που δουλεύουν μέχρι εξαντλήσεως συχνά καταπίνοντας αναρίθμητες προσβολές αφεντικών και προϊσταμένων.

Η Περιφέρεια Κρήτης, πολύ δραστήρια σε θέματα τουρισμού, μπορεί να αναπτύσσει δραστηριότητες σχετικά με τον καταδυτικό ή περιπατητικό τουρισμό, να κάνει συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις και να δαπανά σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο για να προβάλλει τους ιδιώτες επιχειρηματίες εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους. Δε δείχνει όμως το ίδιο ενδιαφέρον για τα προβλήματα των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων και άλλων εργαζόμενων στον τουρισμό. Είναι ενδεικτικό ότι κανένας ξενοδοχοϋπάλληλος δεν είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ αντίθετα είναι μεγαλοξενοδόχοι και τουρ οπερέιτορς.

Κι όμως είναι φανερό ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε μια μέρα τουριστικής δραστηριότητας χωρίς τη δουλειά των χιλιάδων αυτών ανθρώπων. Δουλειά απείρως πιο σημαντικής από τον παρασιτικό ρόλο των μεγαλοεργοδοτών που απολαμβάνουν τα κέρδη από τον κόπο τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News