Ειδήσεις

Ελλείψεις σε πρώτες ύλες και μηχανήματα λόγω capital controls

Στην κατανάλωση οι αναμενόμενες ελλείψεις που θα εμφανιζόταν λόγω capital controls, πρακτικά δεν έχουν εμφανιστεί, αφού μόνο ορισμένα καταστήματα ένδυσης και υπόδυσης έχουν ελλείψεις σε ακριβά εισαγώμενα είδη.

Ωστόσο αντίθετα στις επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα, υπάρχουν αρκετά προβλήματα.  Κυρίως δηλαδή τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τις πρώτες ύλες αλλά και μηχανήματα, στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις και καθυστερήσεις.

Πλαστικά, χημικά, μέταλλα και υλικά συσκευασίας είναι ανάμεσα στις πρώτες ελλείψεις που έχουν προκύψει σε πρώτες ύλες στην ελληνική μεταποίηση, παρά το γεγονός ότι έχουν χαλαρώσει τα capital controls, σε σχέση με τους αρχικούς όρους που είχαν επιβληθεί στις 29 Ιουνίου. Στην λιανική πώληση, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», παρουσιάζονται ελλείψεις κυρίως σε ακριβά εισαγώμενα είδη ένδυσης, αλλά και σε ανταλλακτικά οχημάτων και γενικότερα μηχανημάτων, καθώς αυτά βρίσκονται χαμηλά στον τρόπο που ιεραρχούνται οι εγκρίσεις των αιτημάτων για εισαγωγές.

Μέχρι τώρα έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα, καθώς δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι φόβοι για ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, τα οποία είναι ψηλά στην ιεράρχηση των εγκρίσεων για συναλλαγές, καθώς από τις 29 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου είχαν εγκριθεί τέτοιες εισαγωγές 515 εκατ. ευρώ για τρόφιμα και 234 εκατ. ευρώ για φάρμακα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ομως, έχουν αρχίσει να παρατηρούνται ελλείψεις στα ράφια ορισμένων (και συγκεκριμένων)   σούπερ μάρκετ, οι οποίες δεν προκύπτουν   από τις δυσκολίες εισαγωγής, αλλά από το γεγονός ότι οι προμηθευτές πήραν μέτρα ώστε να περιορίσουν τις συνέπειες που είχαν τα capital controls στη δική τους επιχείρηση και διέκοψαν την τροφοδοσία πελατών που έδειχναν ασυνέπεια στις πληρωμές. Παράλληλα, υπάρχει ο φόβος υπερτιμολόγησης κάποιων προϊόντων, καθώς οι περιορισμοί αναγκάζουν τους εμπόρους να κάνουν πολλές και μικρής αξίας παραγγελίες.

Σχόλια