Ειδήσεις

Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στην Κρήτη

Σημαντικές εκδηλώσεις, οι οποίες απευθύνονται στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους του νησιού, πραγματοποιούν για άλλη μια χρονιά η Περιφέρεια, οι Δήμοι και άλλοι φορείς της Κρήτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν στην ανάδειξη και προβολή του τουρισμού και του πολιτισμού της Κρήτης, αλλά και της μοναδικής κρητικής φιλοξενίας.

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία-αρχαιολογικούς χώρους

Παράλληλα, στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία η οποία καθορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970 ως Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας θα έχουν ελεύθερη είσοδο.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 από τις 12:00 έως τις 15:00 στην πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, θα προσφέρονται δωρεάν παραδοσιακά εδέσματα, αναψυκτικά, ρακή και κρασί σε όλους τους επισκέπτες.

Επίσης, στην πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου οι επισκέπτες θα απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Στέλιου Καρλάκη.

Την οργάνωση και προσφορά των εκδηλώσεων αναλαμβάνει η οικογένεια Καλαθάκη στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής της ευθύνης.

Εκδηλώσεις και στους τέσσερις νομούς

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Κρήτη με αφορμή το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού είναι:

Δήμος Ηρακλείου

Στην πόλη του Ηρακλείου, το Γραφείο Τουρισμού στην πλατεία Λιονταριών θα παραμείνει ανοικτό από τις 10:00 έως τις 18:00 για την ενημέρωση και πληροφόρηση των επισκεπτών, ενώ παράλληλα ο Δήμος θα πραγματοποιήσει πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, με τίτλο "Πάμε τείχη…".

Δήμος Χανίων

Στα Χανιά, ο Δήμος, η Περιφέρεια και η ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ διοργανώνει την έκθεση φωτογραφίας με θέμα το "Κρητικό τοπίο" που παρουσιάζεται έως τις 27 Σεπτεμβρίου στην Πύλη Σαμπιονάρα, από τις 10:30 έως τις 13:30 & από τις 18:00 έως τις 21:00.

Επίσης:

•Διάσχιση του φαραγγιού του Δικτάμου, στις 26 Σεπτεμβρίου, στις 8:30.

•Πεζοπορία σε Ψυχρό Πηγάδι - Χαλασέ - Κούμο Παπά Πέρου, στις 27 Σεπτεμβρίου στις 9:30.

•Παρουσίαση βιβλίου Α. Πλυμάκη με τίτλο "Κούμοι-Μιτάτα και Βοσκοί στα Λευκά Όρη και Ψηλορείτη", στις 27 Σεπτέμβρη στις 18:30, με μουσική και παραδοσιακό κέρασμα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Κεραμειών (Πλατυβόλα - οικισμός Σπηλιάρα - Κεραμειά).

Δήμος Ρεθύμνου

Ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Σύλλογο Ξενοδόχων διοργανώνουν την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015, στο ξενοδοχείο "Pearl Beach Hotel", δημόσια εκσκαφή φωλιάς Caretta-Carreta μπροστά από το ξενοδοχείο "Iperion Beach Hotel" (50m ανατολικά του ξενοδοχείου "Pearl Beach Hotel"). Η δράση αυτή δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της εκδήλωσης να βιώσουν την εμπειρία της εκσκαφής της φωλιάς της θαλάσσιας χελώνας που προγραμματίζει ο "Αρχέλλων" για αυτή τη μέρα.

Ακόμη θα πραγματοποιηθούν απονομές βραβείων και συγκεκριμένα:

-Απονομή βραβείων "Φιλίας": Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει καθιερώσει, από το 2007 και έπειτα, την ετήσια απονομή Βραβείων Φιλίας στους επισκέπτες που επιλέγουν επί σειρά ετών το Ρέθυμνο ως τουριστικό προορισμό. Η επιλογή των τιμώμενων προσώπων πραγματοποιείται από το Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνης και μέσα από τη βράβευσή τους ο Δήμος Ρεθύμνης επιθυμεί να εκφράσει προς εκείνους τις ευχαριστίες του για αυτήν τους την επιλογή.

-Απονομή τιμητικών βραβείων στους Τουριστικούς Οργανισμούς Γερμανίας: Τιμώμενη χώρα για φέτος είναι η Γερμανία. Έχει επίσημα προσκληθεί ο ΕΟΤ και το ελληνικό Προξενείο Γερμανίας καθώς και όλοι οι τουριστικοί πράκτορες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

-Απονομή βραβείου Καλύτερου Επαγγελματία: Όπως τα Βραβεία Φιλίας έτσι και το Βραβείο Καλύτερου Επαγγελματία έχει καθιερωθεί για να τιμήσει εκείνους που με το καινοτόμο έργο και τον επαγγελματισμό τους προάγουν το τουριστικό προϊόν του Ρεθύμνου.

-Κρητικές Γεύσεις & Μουσικό Πρόγραμμα: Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνης σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης προσφέρουν παραδοσιακά κεράσματα.

Δήμος Αγίου Νικολάου

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στη Λίμνη του Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί έκθεση και πώληση τοπικών προϊόντων.

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου θα γίνει ποδηλατοβόλτα-επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Λατού με τον ΠΟΑΝ, με εκκίνηση στις 11:00 από τη Λίμνη. Στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία κρητικής μουσικής με το συγκρότημα του Γιώργου και του Νίκου Βάρδα και τη συμμετοχή της Σχολής Χορού Γιαννίκου-Ταμιωλάκη.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν: το 1ο Συνέδριο Αισθητήριων Οργάνων και Γευσιγνωσίας, στον Παραλιακό, Μινωικές γεύσεις με την Jerolyn E. Morrison (15:00-19:30), Μαγειρική με παιδιά με τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη (15:00-19:30).

Ελούντα και Σίσι

Στην προβλήτα Ελούντας, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί συναυλία κρητικής μουσικής με τους Σήφη Αποστολάκη, Δαμιανό Μαυράκη, Χαράλαμπο Παρασκάκη και Γιάννη Σφακιανό.

Στο λιμάνι Σισίου, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, θα λάβει χώρα συναυλία Πολυφωνικής Μικτής Χορωδίας ΠΑΟΔΑΝ.

Δήμος Χερσονήσου

Στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χερσονήσου, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στις 19:30, στο θεατράκι επί της συμβολής των οδών Αγίας Παρασκευής και Ν. Νεάρχου, θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις (με ελεύθερη είσοδο):

- CRETEPHOTOsPACE_photos Nelly's©Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.

- Τελετή βράβευσης επαναλαμβανόμενων τουριστών επισκεπτών.

- Βράβευση του καπετάνιου κ. Κοσμά Κουτεντάκη, για τη διάσωση τουρίστα και βράβευση κ. Μανόλη Σπαθαράκη για τη φιλοζωική κοινωνική προσφορά του.

- Μουσική εκδήλωση με τον Μάνο Παπαδάκη και τους "The Magic Bus" (21:00 - σε περίπτωση βροχής η μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Φιλωνίδειο Κλειστό Γυμναστήριο Λιμ. Χερσονήσου).

- Παράλληλη δράση: Εργαστήρια και έκθεση χειροποίητων κατασκευών από το Σύλλογο Χειροτεχνών-Δεξιοτεχνών Κρήτης.

Δήμος Καντάνου-Σελίνου

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Δήμο Καντάνου-Σελίνου, στην αίθουσα εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακή γιορτή στον κεντρικό δρόμο με παραδοσιακό κέρασμα εδεσμάτων. Επίσης θα υπάρχει μουσική και χορός από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους της επαρχίας Σελίνου. Θα υπάρχει σταντ με πιστοποιημένα παραδοσιακά προϊόντα, όχι προς πώληση, αλλά για να γνωρίσουν οι τουρίστες τα τοπικά προϊόντα που παράγει ο τόπος.

Δήμος Ιεράπετρας

*Σήμερα Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στο φρούριο "Καλέ" θα πραγματοποιηθούν:

- Βράβευση τακτικών επισκεπτών στην περιοχή ανά ξενοδοχειακή μονάδα και προβολή video με θέμα την Ιεράπετρα.

- Λειτουργία παραδοσιακού Ρακοκάζανου, όπου θα προσφέρονται ρακή, και μπουφές με τοπικά εδέσματα. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικοχορευτικά τοπικά συγκροτήματα.

*Το Σάββατο 26/9 στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Μύρτου, στις 20:30, θα λάβει χώρα μουσικοχορευτική εκδήλωση από τοπικά συγκροτήματα και μπουφές για τους παρευρισκόμενους.

*Την Κυριακή 27/9 στις 19:30, στην παραλία Τοπικής Κοινότητας Μακρύ Γιαλού, θα λάβει χώρα η λειτουργία παραδοσιακού ρακοκάζανου με προσφορά ρακής και μπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα.

Δήμος Σητείας

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στην τοπική κοινότητα Παλαικάστρου Σητείας θα γίνει κρητικό γλέντι με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών και στήσιμο ρακοκάζανου για την απόσταξη ρακής, που θα απολαύσουν ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες μαζί με άφθονα τοπικά εδέσματα.

Δήμος Αγίου Βασιλείου

Διήμερες εκδηλώσεις (26 και 27 Σεπτεμβρίου) θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή Πλακιά του δήμου Αγίου Βασιλείου με τη στήριξη του Δήμου, του Συλλόγου Γυναικών και όλων των τουριστικών φορέων αλλά και των παραγωγικών τάξεων της περιοχής.

Το Σάββατο στις 18:00 θα γίνουν τα εγκαίνια (και ξενάγηση) του Λαογραφικού Μουσείου στη Μύρθιο και θα λάβει χώρα κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τις γυναίκες του χωριού. Στις 20:00, η παρέα από το χωριό Βρύσες θα ξεκινήσει την καντάδα με λύρα και τραγούδι σε όλα τα στενά του Πλακιά.

Την Κυριακή 27/9, στις 16:00, θα πραγματοποιηθεί έκθεση τοπικών προϊόντων και ειδών λαϊκής τέχνης. Στις 17:00 θα γίνει βαρκάδα στον κόλπο του Πλακιά από το λιμάνι ως τις Γονάτες (Τρύπες) στον Παλίγκρεμνο, στις 18:00 θα ξεκινήσει ο τρύγος όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετέχουν στο πάτημα των σταφυλιών, στο "κόψιμο" του μούστου και να δουν πώς παράγεται το κρασί και η ρακή και να γευτούν τη μουσταλευριά, ενώ μετά θα τιμηθούν οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες-επισκέπτες με βράβευση. Θα ακολουθήσει χορός-τραγούδι με παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα και δωρεάν εδέσματα με άφθονο κρασί.

Σχόλια