default-image

Η Frontex ενισχύει τους ελέγχους σε Ελλάδα και Ιταλία

Ελλάδα
Η Frontex ενισχύει τους ελέγχους σε Ελλάδα και Ιταλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ενίσχυση του ελέγχου θα πραγματοποιήσει η Frontex τις επόμενες μέρες στα σύνορα Σένγκεν, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου. Το μέτρο θα τη συνοδεύει την σύσταση κέντρων «hot spot» για το διαχωρισμό προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες. Παράλληλα, δεν αποκλείεται ομάδα της Frontex να σταλεί και στην Κροατία.

«Ο οργανισμός έχει ήδη προσωπικό 350 ατόμων στην Ελλάδα, 40 ατόμων στην Ιταλία και σύντομα 40 άτομα θα αποσταλούν στην Ουγγαρία», σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Frotntex Έβα Μονκιούρ.

Αν η κρίση κλιμακωθεί, «είναι πιθανόν και το Ζάγκρεμπ να μας αποστείλει αίτημα για την ανάπτυξη ομάδων μας στα σύνορά τους» ανέφερε η Μονκιούρ μιλώντας στη σερβική εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήδη από τον Ιούνιο έλαβε απόφαση να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ λόγω αύξησης της εισροής μεταναστών, η οποία το περασμένο έτος τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2013», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Η δύναμη από τον Νοέμβριο θα αυξήσει τον αριθμό των σημείων ελέγχου για την καταγραφή μεταναστών, κυρίως στα ελληνικά νησιά και στη Σικελία, που είναι συχνότερα ο πρώτος σταθμός των προσφύγων στο ταξίδι τους προς την ΕΕ.

«Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να εγκαταστήσουμε άλλες έξι με επτά ομάδες με εξοπλισμό για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερο να διαχωρίζονται οι πραγματικοί αιτούντες άσυλο από τους οικονομικούς μετανάστες» σημείωσε η Μονκιούρ.

«Σχεδόν έτοιμος» ο ουγγρικός φράχτης με την Κροατία

Την ίδια ώρα η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως το στήσιμο φράχτη στα σύνορα με την Κροατία έχει «σχεδόν ολοκληρωθεί». Παράλληλα ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβακς δήλωσε, πως στόχος «δεν είναι να κλείσουν τα σύνορα, αλλά προτατευτούν τα σύνορα της ΕΕ».

Όπως ανέφερε ο κ. Κόβακς, «η δυνατότητα νόμιμης εισόδου παραμένει. Ο φράχτης με την Κροατία, όπως και τα συρματοπλέγματα που ήδη έχουν τοποθετηθεί στην πλευρά προς τη Σλοβενία «στοχεύουν στο να μπλοκάρουν παρακάμψεις» των προσφυγικών ρευμάτων, μετά το φράχτη με την Σερβία».

Εν τούτοις, η αστυνομία της Ουγγαρίας ανέφερε πως 8.104 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στη χώρα και οι περισσότεροι είχαν μπει από την πλευρά της Κροατίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News