default-image

Τις προθέσεις της Ρωσίας για τη Συρία αναμένει η Ουάσιγκτον

Κόσμος
Τις προθέσεις της Ρωσίας για τη Συρία αναμένει η Ουάσιγκτον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την στρατιωτική ενισχυμένη ρωσική παρουσία στη Συρία, με τον εμφύλιο, να έχει «κόψει στα δύο» τη χώρα και το προσφυγικό ρεύμα να αυξάνεται όλο και περισσότερο και παρά τη διπλωματική κινητικότητα που αρχίζει να εντείνεται στην αναζήτηση διεξόδου, η Δύση δεν μοιάζει να έχει καταλήξει στο τι επιδιώκει η Μόσχα.

Το μείζον ερώτημα, η παραμονή ή όχι του Άσαντ, θα κρίνει την έκβαση και οι ΗΠΑ ευελπιστούν πως θα πέσει λίγο φως στα κίνητρα της Ρωσίας με την συνάντηση Πούτιν και Ομπάμα. Παράλληλα, ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος επαναλαμβάνει και επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στον Μπασάρ αλ Άσαντ. Δίνοντας συνέντευξη στο CBS, o Βλαντιμίρ Πούτιν ρωτήθηκε εάν η ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία αποσκοπεί «στο να σωθεί ο Άσαντ».

«Έχετε δίκιο. Και είναι βαθιά πεποίθησή μου πως κάθε επιδίωξη προς το αντίθετο, προς την καταστροφή μίας νόμιμης κυβέρνησης, θα δημιουργήσει μία κατάσταση που θα μπορούσε να δει κανείς στη συνέχεια και σε άλλες χώρες, όπως τη Λιβύη, όπου έχουν διαλυθεί όλες οι κρατικές δομές» απάντησε ο Πούτιν.

Στα αποσπάσματα της συνέντευξης που προδημοσιεύτηκαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε, με έμμεσο τρόπο στην Ουάσινγκτον, πως «δεν υπάρχει άλλη λύση στη Συρία από την ενίσχυση των κυβερνητικών δομών και την υποστήριξη σε αυτές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Κάλεσε παράλληλα τη Δαμασκό να ξεκινήσει «θετικό διάλογο με την μετριοπαθή αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Ας Κάρτερ, φαίνεται πως η Ουάσινγκτον παραμένει αβέβαιη για τις προθέσεις της Μόσχας. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία σε πεδία που επικαλύπτονται τα συμφέροντά μας. Είναι πιθανό, αλλά όχι ακόμη ξεκάθαρο, το εάν επικαλύπτονται τα συμφέροντά μας στη Συρία» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Η εξόντωση της τζιχαντιστικής ISIS, εναντίον της οποίας επιχειρούν αεροπορικές δυνάμεις ομάδας χωρών υπό τις ΗΠΑ, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Ουάσινγκτον. Για αυτό το ζήτημα, η Μόσχα έχει επιδιώξει συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο, κάτι που ο Κάρτερ δεν απέρριψε κατ' αρχήν, όμως υπογράμμισε πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία χωρίς παράλληλη συμφωνία για να συζητηθεί η απομάκρυνση του Άσαντ.

Η Ουάσινγκτον επανέλαβε πως είναι «λογική αντίφαση» να πιστεύει η Μόσχα πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η άνοδος του τζιχαντισμού χωρίς να υπάρξει πολιτική διέξοδος στο Συριακό.

Η τελευταία αναφορά από το Βερολίνο για το ζήτημα του Άσαντ διαβάστηκε στη Μόσχα ως θετικό σημάδι για την στρατηγική της: Η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως «στις συζητήσεις για το Συριακό πρέπει να συμπεριληφθεί» και ο Άσαντ, μαζί με περιφερειακούς παράγοντες όπως Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Ανάλογη στάση φάνηκε επίσης να κρατά, σε αντίθεση με τη μέχρι πρότινος κατηγορηματική θέση της, και η Άγκυρα.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι είχε εμφανιστεί, μιλώντας μαζί με τον βρετανό ΥΠΕΞ Χάμοντ, σχετικά «ευέλικτος» στο χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης του Άσαντ. Διπλωμάτες από την Ουάσινγκτον πάντως έσπευσαν να σχετικοποιήσουν τη βαρύτητα τού σχολίου.

Η Γαλλία από την πλευρά της περιορίζεται στην θέση όλων των υπολοίπων πως -τουλάχιστον μακροπρόθεσμα- ο Άσαντ πρέπει να απομακρυνθεί από τη Δαμασκό.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον ενός λαού και μίας χώρας που έχει οδηγήσει στο μαρτύριο» επανέλαβε ο γάλλος ΥΠΕΞ Λορέν Φαμπιούς την Πέμπτη από το Παρίσι, στο περιθώριο της συνάντησής του με τους ΥΠΕΞ Βρετανίας και Γερμανίας που στόχο είχε «το ξεκαθάρισμα των θέσεών μας και την κατάρτιση κοινής ευρωπαϊκής θέσης εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News