Ειδήσεις

Παγκόσμια αναγνώριση για το Γεωπάρκο Σητείας

Στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων (EGN) εντάχθηκε η Σητεία, το δεύτερο γεωπάρκο μετά τον Ψηλορείτη στην περιφέρεια Κρήτης και το πέμπτο που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια διεθνή αναγνώριση με την οποία, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, η Κρήτη μπαίνει για τα καλά στο χάρτη του παγκόσμιου γεωτουρισμού και η ένταξη αυτή αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, στην τοπική οικονομία, καθώς και στην προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών προϊόντων.

Η απόφαση ένταξης του Γεωπάρκου Σητείας επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της 36ης συνεδρίασης της συντονιστικού οργάνου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Γεωπάρκων από όλη την Ευρώπη, στα πλαίσια του 13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Rokua της Φιλανδίας.

Η ανακοίνωση έγινε κατά την τελική λήξη του13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων από τον δρα Νικόλαο Ζούρο, πρόεδρο του GGN Association, συντονιστή του EGN και διευθυντή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενώ το δίπλωμα για την έγκριση του γεωπάρκου παρέλαβε ο Βαγγέλης Περράκης, υπεύθυνος Γεωπάρκου Σητείας, παρόντων των κ. Krokki, προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής και διευθυντή του Rokua Geopark) και Jari Nenonen από τη Γεωλογική Υπηρεσία της Φιλανδίας/Rokua Geopark.

Ο φάκελος υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Σητείας υποβλήθηκε το Νοεμβρίου 2014 στην αρμόδια Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και στην UNESCO, από το ΔΟΚΑΣ, υπεύθυνο φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σητείας, ενώ την προσπάθεια ενίσχυσαν με την υποστήριξή τους οι τοπικοί φορείς της Σητείας, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, η ΚΔ Εφορία Αρχαιοτήτων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ.ά.   

Η τελική φάση της διαδικασίας αξιολόγησης της αίτησης υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Σητείας περιλάμβανε τη λεπτομερή συζήτηση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων, μετά την πρόσφατη επιτόπια επίσκεψή τους στη Σητεία, στην οποία συμμετείχαν ο δρ Andrea Schueller από το Γεωπάρκο Vulkaneifel της Γερμανίας και ο δρ Yuan Zheng.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ Λεωνίδας Τερζής επισημαίνει ότι, «μετά από αυτήν την πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή και παγκόσμια αναγνώριση της Σητείας, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε είναι πολλές και θα κάνουμε ότι απαιτείται για να ανταποκριθούμε σε αυτές», ενώ ευχαριστεί  όλους εκείνους που πίστεψαν και βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του την προσπάθεια του Δήμου Σητείας για την ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Σχόλια