default-image

Με "δανεικά" 50 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ οι συντάξεις του ΟΑΕΕ

Οικονομία
Με "δανεικά" 50 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ οι συντάξεις του ΟΑΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με «δανεικά» 50 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ, θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου. Το δανεισμό αυτό του ΟΑΕΕ ζήτησε το Γενικό Λογιστήριο από το ΙΚΑ, καθώς οι εισπράξεις εισφορών και δόσεων έναντι ρυθμισμένων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών θα γίνουν στις 30 Σεπτεμβρίου και τα έσοδα του Ταμείου και του κρατικού προϋπολογισμού είναι αμφίβολο αν θα πιστωθούν εγκαίρως και θα επαρκούν για να «καλύψουν» τις πληρωμές των συντάξεων την 1η Οκτωβρίου.

Τη χορήγηση του δανείου από τα ταμειακά διαθέσιμά του αποφάσισε χθες η διοίκηση του ΙΚΑ, σύμφωνα με την imerisia.gr, με την προϋπόθεση ότι, στο μεταξύ, θα έχει εισπράξει τα έσοδα από εισφορές και θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στη ΔΟΥ και στους συνταξιούχους του. Η παροχή του δανείου αποφασίστηκε να γίνει, καθώς το ΙΚΑ επιχορηγείται με επιπλέον ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό (όποτε έχει ταμειακή στενότητα), ενώ δανείζεται και το ίδιο από άλλα ταμεία για να πληρώνει κανονικά τις συντάξεις.

Το ΙΚΑ θα δανειστεί 210 εκατ. για το διάστημα από 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου από τα συγχωνευμένα Ταμεία των εργαζομένων της ΔΕΗ (100 εκατ.), του Δημοσίου (70 εκατ.) και των δημοτικών και υπαλλήλων (40 εκατ.).

Το αίτημα δανειοδότησης που υπέβαλε ο ΟΑΕΕ, υπογραμμίζει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει καθώς μόνο ένας στους δύο πληρώνει εισφορές και το έλλειμμα για το 2015 αναμένεται να φτάσει (αν δεν ξεπεράσει) τα 545,7 εκατ., καθώς τα συνολικά έσοδα από εισφορές και κρατική επιχορήγηση έχουν προϋπολογιστεί σε 4,181 δισ. και τα έξοδα στα 4,723 δισ. Ηδη στο οκτάμηνο, ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει το 81,5% της κρατικής επιχορήγησης και το ΙΚΑ το 75,2%!

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας χθες την ανάγκη μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού για να αποφευχθούν οι μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις και στο ΕΚΑΣ, αλλά και για «να πάρουν σύνταξη οι σημερινοί εργαζόμενοι και να μην είναι η ασφαλιστική τους εισφορά ένα φόρος για να πληρώνονται οι σημερινοί συνταξιούχοι», επαναβεβαίωσε το σχέδιο περικοπής των υψηλότερων συντάξεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Όλες οι συντάξεις του Οκτωβρίου (κύριες και επικουρικές) θα είναι, πάντως, μειωμένες, καθώς θα παρακρατηθεί η εισφορά ασθενείας 6%, καθώς και η πρώτη δόση των επιπλέον ποσών που προκύπτουν από την αναδρομική επιβολή της (από 1ης Ιουλίου).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News