default-image

Το χαλάζι "ράβδισε" ελιές και "τρύγησε" αμπέλια

Κρήτη
Το χαλάζι "ράβδισε" ελιές και "τρύγησε" αμπέλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2.015 "πληγές" κι ακόμα περισσότερες μετρούν οι αμπελουργοί του νομού Ηρακλείου και γενικότερα, φέτος, οι αγρότες, από τα απανωτά χτυπήματα του καιρού, μετά και το προχθεσινό που τους προκάλεσε η έντονη και για αρκετά λεπτά χαλαζόπτωση που ράβδισε τις ελιές και τα εναπομείναντα οινοστάφυλά τους σε χωριά του Μονοφατσίου!

Σαν να μην έφταναν τα άλλα προβλήματα που έχει προκαλέσει στους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού Ηρακλείου ο καιρός της φετινής χρονιάς, ήρθε και αυτή η χαλαζόπτωση να ραβδίσει τις ελιές, που σε λίγο καιρό θα μαζεύονταν, αλλά και να αποτελειώσει τα ήδη υποβαθμισμένα λόγω περονόσπορου οινοστάφυλα.

Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών Μύρος Χιλετζάκης, «μια καλή βεντέμα στις ελιές, με πολύ υψηλές τιμές ελαιολάδου σήμερα, που προσδιορίζουν και καλές νέες τιμές στο ελαιόλαδο στη νέα σεζόν που ξεκινάει. Και όμως στο παρά πέντε οι παραγωγοί βρέθηκαν για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπου έπεσε το χαλάζι κατέστρεψε σε ποσοστό πάνω από 80% την παραγωγή της ελιάς σε χωριά του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, «όπως είναι το Χαράκι, ο Βοριάς, το Μεταξοχώρι, το Χουδέτσι κ.ά. Δηλαδή, στα χωριά που επλήγησαν από το χαλάζι, οι ελιές είναι κυριολεκτικά ραβδισμένες. Εγώ πέρασα από το Μεταξοχώρι την ώρα που γινόταν η χαλαζόπτωση και ήταν μουρνιές σε καφενεία απ' έξω και είχε στρώσει κάτω τα φύλλα από τις μουρνιές»!

Μάλιστα, συνδικαλιστής εκφράζει την ανησυχία του για ζημιές στις ελιές όχι μόνο στη φετινή παραγωγή τους. «Δεν ξέρουμε αν και κατά πόσον θα επηρεάσουν οι ζημιές αυτές την παραγωγή και για την επόμενη χρονιά, αφού όλα τα βλασταράκια που ήταν παραγωγικά χτυπήθηκαν», λέει συγκεκριμένα.

«Κακή χρονιά»

«Το 2015 είναι μια κακή χρονιά. Να πάει και να μην ξανάρθει», συνεχίζει ο Μύρος Χιλετζάκης. «Ξεκινήσαμε το Δεκέμβριο του 2014 και μαζεύαμε ελιές, με μια τριετία ξηρασίας, με το κοντομάνικο. Μέσα στον Ιανουάριο, στη συνέχεια, έκανε ένα μέτρο νερό, με καταστροφές, κατολισθήσεις κ.λπ. Έρχεται τη Μεγάλη Πέμπτη ο παγετός, το χαλάζι, το κρύο, το χιόνι. "Καίει" τον αμπελώνα της Κρήτης.

Μειώνει κατά 50% την παραγωγή των σταφυλιών. Και έρχεται "το κερασάκι στην τούρτα", τη μέρα της Παναγίας 15 Αυγούστου και ανοίγουν οι ουρανοί. Έρχεται το αποτελειωτικό χτύπημα στον κρητικό αμπελώνα. Και έχουμε και τις ζημιές στις ελιές, που καταστράφηκαν κατά 80% με την προχθεσινή χαλαζόπτωση. Έπιασε κατά τόπους, έπιασε σε πολλά χωριά του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και σε χωριά που είναι κυρίως ελαιοκομικά».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News