default-image

Νέα καταγγελία για λασποβροχή και φυτοφάρμακα στο Πενταμόδι

Κρήτη
Νέα καταγγελία για λασποβροχή και φυτοφάρμακα στο Πενταμόδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην απόλυτη επιβεβαίωση όσων αναφέρει σε κείμενο που δημοσιεύσαμε στο φύλλο της "Νέα Κρήτη" την περασμένη Τετάρτη ο γιατρός Δημήτρης Πετράκης, σχετικά με το σκεπαστό αμπέλι των 60 στρεμμάτων που κατηγορείται από την τοπική κοινωνία ότι "πνίγει" και δηλητηριάζει το χωριό με χημικά και λάσπες, προχώρησε χθες ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταμοδίου του δήμου Ηρακλείου κ. Γιάννης Γιαμνιαδάκης.

«Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα του κειμένου, δυστυχώς οι αναφορές του κυρίου Πετράκη είναι αληθινές και τα γεγονότα είναι όπως τα περιγράφει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως λέει ο Γιάννης Γιαμνιαδάκης, εκ παραδρομής η εφημερίδα μας δημοσίευσε το κείμενο Πετράκη σαν κείμενο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταμοδίου. Παρακάτω, για τη λασποβροχή από το σκεπαστό αμπέλι, ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρει ότι, όπως τον πληροφόρησαν οι κάτοικοι, «το 2010 είχε γίνει ανάλογο περιστατικό και υπάρχει απόφαση από τη Διεύθυνση Ανάδειξης και Προστασίας Περιβάλλοντος (που έχει μετονομαστεί σήμερα σε Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού), σύμφωνα με την οποία υποδεικνύει στον καλλιεργητή να πάρει μέτρα για την προφύλαξη του οικισμού και του απαγορεύει να καλύπτει ολικά τον αμπελώνα με νάιλον, και να συντάξει μελέτη που θα εγκρίνει η παραπάνω Υπηρεσία για την αντιμετώπιση των όμβριων υδάτων. Όλα αυτά για να προφυλάξει τα γειτονικά σπίτια και περιουσίες. Δυστυχώς, τίποτα δεν έχει γίνει έως και σήμερα».

Οι υπηρεσίες

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Γιαμνιαδάκη, «6 κάτοικοι που γειτνιάζουν με τον αμπελώνα στις 22/8/2015 ενημέρωσαν για την κατάσταση αυτή και επισήμαναν τον κίνδυνο να επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, με επίσημο έγγραφο στις ακόλουθες υπηρεσίες: Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, στον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη και στο διευθυντή κ. Βλάχο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Γεωργίας.

Δυστυχώς, τίποτα δεν έγινε και από τις υπηρεσίες για να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστροφές».

Παρακάτω τονίζεται ότι «μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν, έγινε καταγγελία από περιοίκους και ήρθε για αυτοψία η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, η οποία και έβγαλε πόρισμα που καταδεικνύει ότι η λασποπλημμύρα προκλήθηκε λόγω της ολικής κάλυψης με νάιλον του δυτικού τμήματος του αμπελώνα των 60 στρεμμάτων.

Έχοντας υπόψη ότι από τον Απρίλιο ως σήμερα έχουν γίνει 25 ψεκάσματα με φυτοφάρμακα στο συγκεκριμένο αμπελώνα, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι μέσα στη λάσπη υπάρχουν αρκετά υπολείμματά φυτοφαρμάκων. Τα συμπεράσματα δικά σας».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News