Ειδήσεις

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης... παραμένει φονικός!

Δρόμος-"φάντασμα" εξακολουθεί να παραμένει ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ο οποίος θεωρείται από τους πιο επικινδύνους οδικούς άξονες στην Ευρώπη.

Για την κατασκευή και αναβάθμισή του, διατέθηκαν μόλις 373 εκατομμύρια ευρώ από τρία κοινοτικά πλαίσια τα τελευταία 20 χρόνια, όταν για την Εγνατία Οδό, που έχει διπλάσιο μήκος, δόθηκαν την ίδια περίοδο περί τα 7 δισ. ευρώ.

Στις 13 και 14 Νοεμβρίου, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης διοργανώνει συνέδριο για το ΒΟΑΚ, στο οποίο θα προσκληθούν στελέχη του υπουργείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης είναι ότι από τα 301 χιλιόμετρα έχουν κατασκευαστεί μόνο τα 93χιλιόμερα, με τους Κρητικούς να εξακολουθούν να θρηνούν τα εκατοντάδες θύματα της ασφάλτου, ενώ θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετές δεκαετίες ακόμα για έργα υποδομής στα υπόλοιπα 208 χιλιόμετρα του φονικού Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Άλλη θλιβερή διαπίστωση είναι ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, δεν έχει ακόμα εκπονηθεί μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για το Βόρειο Οδικό Άξονα, η οποία θα καθορίζει τη χάραξη του δρόμου, τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τις απαλλοτριώσεις εκτάσεων, από το ένα άκρο της Κρήτης στο άλλο.

Σήμερα για το ΒΟΑΚ εκπονούνται μελέτες συνολικού μήκους περί τα 107 Km, ενώ για 78 χιλιόμετρα δεν έχει γίνει το παραμικρό προς αυτή τη κατεύθυνση.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια