Ειδήσεις

Τα «Ναι» και τα «Όχι» στη φύλαξη των φαρμάκων

Τα φάρμακα στην πλειοψηφία τους αναγράφουν θερμοκρασία φύλαξης κάτω των 25 βαθμών. Τι γίνεται, ωστόσο, όταν αποθηκεύονται σε λάθος θερμοκρασία και συνθήκες υγρασίας; Επιτρέπεται να βάζουμε τα φάρμακα στο ψυγείο; Δείτε αναλυτικά παρακάτω τα σωστά και τα λάθη στη φύλαξη των φαρμάκων...

Τι προκαλεί η ζέστη

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αλλοιώσουν τα φάρμακα, με αποτέλεσμα να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους. Φυσικά, δεν είναι πάντοτε εύκολο να καταλάβει ο ασθενής κοιτάζοντας το χάπι, το σιρόπι ή το ενέσιμο διάλυμα, αν έχει αλλοιωθεί από τη ζέστη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι συστάσεις για τις συνθήκες φύλαξης, οι οποίες αναγράφονται στη συσκευασία κάθε φαρμάκου ξεχωριστά.

Υπάρχουν κατηγορίες φαρμάκων που είναι πιο ευαίσθητα;

Ορισμένα σκευάσματα, όντως είναι πιο ευάλωτα στη ζέστη. Σε αυτά κατατάσσονται η λεβοθυροξίνη, που χορηγείται για τον θυρεοειδή, τα αντισυλληπτικά και τα ορμονικά σκευάσματα.

Παράλληλα, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα φάρμακα που είναι πρωτεΐνες, επειδή οι ιδιότητες τους αλλάζουν όταν υπερθερμανθούν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ινσουλίνη.

Μεγάλη προσοχή απαιτούν, επίσης, τα αντιεπιληπτικά και τα αντιπηκτικά φάρμακα, επειδή ακόμα και μικρή αλλαγή στην αποτελεσματικότητά τους μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ποια φάρμακα επηρεάζει η αυξημένη υγρασία;

Ιδιαίτερα τα φάρμακα με μορφή ταμπλέτας που διαλύεται σε νερό είναι πιο ευαίσθητα. Εξίσου ευαίσθητες είναι και οι ταινίες που χρησιμοποιούνται στα διαγνωστικά τεστ για το σπίτι, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες μετρήσεις.

Είναι σωστό να αποθηκεύουμε τα φάρμακα στο ψυγείο;

Κατηγορηματικά όχι, διότι το ψύχος επίσης μπορεί να τα αλλοιώσει. Ιδιαίτερα ευάλωτα στο ψύχος είναι τα εναιωρήματα, δηλαδή τα φάρμακα που πρέπει να τα ανακινήσουμε πριν από τη χρήση για να διαλυθεί καλύτερα η δραστική ουσία τους. Στο ψυγείο επιτρέπεται να φυλάσσονται μόνο όσα το αναγράφουν.

Μην παίρνετε φάρμακα τα οποία:

- Έχουν αλλοίωση στο χρώμα ή στην συνοχή τους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξεως

- Έχουν περίεργη μυρωδιά

- «Κολλάνε» μεταξύ τους (τα χάπια), παρουσιάζουν ρωγμές ή είναι πιο μαλακά ή πιο σκληρά απ' ό,τι συνήθως

- Παρουσιάζουν «κατακάθι» (τα σιρόπια), αλλά δεν αναγράφουν ότι πρέπει να τα ανακινήσετε πριν τα πάρετε (δηλαδή δεν αναγράφουν ότι είναι εναιωρήματα)

Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες φύλαξης;

Ιδανικά τα φαρμακευτικά σκευάσματα θα πρέπει να φυλάσσονται σε ελεγχόμενη θερμοκρασία δωματίου 25 βαθμών και μακριά από κάθε είδους πηγή θερμότητας. Εξ ορισμού αποκλείονται το μπάνιο και η κουζίνα.

Κάτω από ποιες συνθήκες υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης

- Όταν η θερμοκρασία εντός σπιτιού εγγίζει τους 30 βαθμούς Κελσίου και δεν έχετε κλιματισμό

- Όταν στα αεροπορικά ταξίδια δεν έχετε τα φάρμακα στην χειραποσκευή, αλλά στην βαλίτσα που δώσατε στο check-in

- Όταν στα οδικά ταξίδια έχετε τα φάρμακα στο πορτ μπαγκάζ

- Όταν στα ακτοπλοϊκά ταξίδια έχετε τα φάρμακα στο αυτοκίνητο ή στη βαλίτσα που αφήνετε στον χώρο αποσκευών και όχι στην τσάντα που έχετε μαζί σας στο σαλόνι των επιβατών

- Όταν στα ακτοπλοϊκά ταξίδια κάθεστε στο κατάστρωμα και έχετε τα φάρμακα σε κοινή χειραποσκευή

- Όταν παραλαμβάνετε φάρμακα με το ταχυδρομείο και μένουν επί μέρες στο γραμματοκιβώτιο έως ότου τα παραλάβετε

- Όταν υπάρχουν παρατεταμένες διακοπές ρεύματος

Πηγή: onmed.gr

Σχόλια