default-image

Στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας η προστασία ηλικιωμένων

Κρήτη
Στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας η προστασία ηλικιωμένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αυξημένες υποχρεώσεις των Κοινωνικών Υπηρεσιών και Δομών στη Κρήτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της τρίτης ηλικίας που έχουν επέλθει και από την εντεινόμενη κοινωνικο-οικονομική κρίση στη χώρα μας αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της σημαντικής επιστημονικής ημερίδας που οργάνωσε σήμερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην ημερίδα με μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο παρουσιάστηκαν-αναλύθηκαν θέματα για τις "Πολιτικές ανάπτυξης της ενεργού γήρανσης-Προκλήσεις, προοπτικές", από επιστήμονες, εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και δομών που ασχολούνται με τους ηλικιωμένους.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος συνεχάρη τις κοινωνικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης για το έργο που επιτελούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι.  

«Σε περιόδους έντασης των κοινωνικών προβλημάτων και εμφάνισης νέων κοινωνικών κινδύνων, ο ρόλος των φορέων της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης μπορεί να γίνει καταλυτικός για τη διαφύλαξη του κοινωνικού ιστού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η Περιφέρεια Κρήτης προχώρησε για πρώτη φορά στην εκπόνηση της "Περιφερειακής στρατηγικής καταπολέμησης της φτώχειας και κοινωνικής ένταξης", με στόχο την οριοθέτηση και τεκμηρίωση των επιλογών της, για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης και καταπολέμησης του εργασιακού και κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η στρατηγική αυτή εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και αποσπά ήδη τα θετικά σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Η Κρήτη είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας με ειδικό Μέτρο για την ενεργή γήρανση στη Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη προώθησης πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων. Προσεγγίζουμε τη διαχείριση της γήρανσης του πληθυσμού ως μια σημαντική πρόκληση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, τιμώντας τη συμβολή των ηλικιωμένων συμπολιτών μας στην ευημερία της Κρήτης.

Η σημερινή ημερίδα αποτελεί εκδήλωση μίας ευρύτερης πλατφόρμας δικτύωσης μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας, που θα συντονιστεί από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και θα υποστηριχθεί από πόρους του ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020».

Βασική επιδίωξη της σημερινής ημερίδας ήταν να μπορέσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι εμπλεκόμενες δομές, οι κοινωνικοί φορείς, να ανταποκριθούν επαρκώς και να προστατέψουν τους ηλικιωμένους που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση.

Στη σημερινή ημερίδα συμμετείχαν ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, οι  αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης και Μανόλης Κλώντζας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών και δομών για την τρίτη ηλικία.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως «πρόκειται για μια πολύ σημαντική ημερίδα γιατί οι ηλικιωμένοι στη χώρα μας είναι ένα μεγάλο ποσοστό που έχει μεγάλη ανάγκη φροντίδας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους, έτσι ώστε να είναι ενεργά άτομα και να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή του τόπου. Έχει γεράσει ο πληθυσμός της χώρας τα τελευταία χρόνια, όπου άνω των 65 ετών είναι το 17% και αναμένεται το 2030 το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 30%. Επίσης το 5% του πληθυσμού είναι άνω των 80 ετών οπότε πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμα. Η κρίση έχει επηρεάσει, και η Αυτοδιοίκηση παρά τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει παρεμβαίνει, και μάλιστα η Περιφέρεια Κρήτης, η μοναδική στην Ελλάδα, έχει εντάξει ειδικό μέτρο στο στρατηγικό σχεδιασμό της για τον κοινωνικό αποκλεισμό για τους ηλικιωμένους, για την ενεργό γήρανση. Είναι υποχρέωσή μας να υπάρχει ένας επαρκής σχεδιασμός κοινωνικής προστασίας για την τρίτη ηλικία».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης επισήμανε πως «μια από τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι και η σημερινή ημερίδα που πραγματοποιούμε για την ενεργό γήρανση έχει σαν στόχο να δώσει τη δυνατότητα επιμόρφωσης σε επαγγελματίες υγείας έτσι ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να έχουμε καλή ποιότητα ζωής στα γηρατειά.

Στην Περιφέρεια Κρήτης υπάρχουν αρκετά γηροκομεία - ιδιωτικά και δημόσια - τα οποία φιλοξενούν ηλικιωμένους και ο αριθμός τους ανέρχεται περί τα 1.700 άτομα. Βασική επιδίωξη της σημερινής ημερίδας είναι να μπορέσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι δομές που φιλοξενούν ηλικιωμένους να ανταποκριθούν σε αυτές τις έντονες συνθήκες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και να σταθούν με αξιοπρέπεια απέναντι σε μια ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού που είναι αρκετά μεγάλη για την Ελλάδα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News