Ειδήσεις

Τέλος στα ξερά φθινοπωρινά φύλλα;

Φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, τα δέντρα έχουν αρχίσει να «απεργούν», καθώς εμφανίζουν την τάση να παύσουν αυτή την πρόωρη ανάπτυξη φύλων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιονγκσούο Φου του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", μελέτησαν στοιχεία για πολλά κοινά δέντρα σε 1.245 τοποθεσίες από τη Δανία ως τη Βοσνία.

Όπως διαπιστώθηκε, τόσο στην περίοδο 1980-1994, όσο και 1999-2013, τα φύλλα των δέντρων φύτρωναν ολοένα και πιο πρόωρα, συνολικά κατά περίπου 13 μέρες στη διάρκεια των 30 τελευταίων ετών.

Όμως στη δεύτερη περίοδο (1999-2013) ο ρυθμός μεταβολής ήταν μικρότερος σε σχέση με την περίοδο (1980-1994).

Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν τα φύλλα συνεχίζουν να βγαίνουν πιο νωρίς, όμως ρυθμός συνεχώς επιβραδύνεται, με συνέπεια μερικοί επιστήμονες να μην αποκλείουν ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να σταματήσει αυτή η χρονική μετάθεση προς τα εμπρός.

Τα δέντρα, πέραν των άλλων πολύτιμων λειτουργιών τους για τα οικοσυστήματα, αποτελούν εμπόδιο κατά της κλιματικής αλλαγής, αφού απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας.

Το γεγονός ότι βγάζουν φύλλα πιο νωρίς, σημαίνει ότι, με το πέρασμα των χρόνων, απορροφούν όλο και περισσότερο διοξείδιο, το κατ' εξοχήν «αέριο του θερμοκηπίου».

Όμως σύμφωνα με τη νέα μελέτη δημιουργούνται φόβοι ότι τα δέντρα πλησιάζουν στα όριά τους, αναφορικά με το πόσο πρόωρα μπορούν να βγάλουν φύλλα και επομένως πόσο περισσότερο διοξείδιο μπορούν να απορροφήσουν. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι εξασθενεί πλέον η ευαισθησία των δέντρων στην άνοδο της θερμοκρασίας.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αρκετά δέντρα προσπαθούν να προστατευθούν με τον δικό τους τρόπο από τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Πολλά είδη δέντρων χρειάζονται μια περίοδο ψυχρών θερμοκρασιών, πριν να βγάλουν φύλλα την άνοιξη.

Αυτός ο βιολογικός μηχανισμός υπάρχει, ώστε τα δέντρα να είναι βέβαια ότι όταν θα βγάλουν φύλλα, ο χειμώνας έχει πράγματι περάσει και τα φύλλα τους δεν θα ξεραθούν. Επειδή όμως, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι καιρικές συνθήκες έχουν γίνει πιο απρόβλεπτες, τα δέντρα είναι πιθανό ότι σταματούν να βγάζουν φύλλα ακόμη πιο νωρίς, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο μιας πιθανής ζημιάς τους.

Να αναφερθεί ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ανέβει κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου περίπου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδά. Στόχος του ΟΗΕ είναι η άνοδος αυτή να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς.

Σχόλια