Ειδήσεις

Κ. Βεργόπουλος: "Επιτακτικό ένα παράλληλο εθνικό πρόγραμμα"

«Η χαμένη ευκαιρία προεκλογικά στο δημόσιο διάλογο για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης δίπλα στο μνημόνιο, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να παρακάμψει τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου, για την ώρα φαίνεται να συνεχίζεται και με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης Τσίπρα», δήλωσε μεταξύ άλλων στον 9.84 ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Παρίσι VIII, κ. Κώστας Βεργόπουλος.

Εκτιμά ότι «το κρούσμα με την καρατόμηση του Δημήτρη Καμμένου αποδεικνύει ότι ο Τσίπρας αν και μοναδικός παίκτης αυτή την ώρα στη πολιτική σκηνή, δείχνει ατολμία στο να επενδύσει στη διατύπωση ενός παράλληλου σχεδίου με το μνημόνιο και τη στελέχωση του με ανθρώπους που θα μπορούν να το τρέξουν με αποτέλεσμα να αρκείται σε εσωτερικούς συμβιβασμούς και ισορροπίες στη κυβέρνηση του».

«Ωστόσο ο Τσίπρας», όπως είπε ο κ. Βεργόπουλος, «έχει μία εκπληκτική ευελιξία και δείχνει να αντιλαμβάνεται γρήγορα τα προβλήματα και αυτή τη στιγμή αποτελεί την μοναδική ελπίδα στο πολιτικό σκηνικό ώστε να διαφοροποιηθεί η Ελλάδα από τη μονοθεματική υλοποίηση ενός μνημονίου λιτότητας, ενός "κοστουμιού" που έχει γίνει εξαιρετικά στενό όπως είπε πλέον για όλη την Ευρώπη και για την ίδια την Γερμανία».

Ο κ. Βεργόπουλος εκτίμησε ότι «η συζήτηση στη Ευρώπη για διαφοροποίηση από την αυστηρή λιτότητα έχει ανοίξει», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εξάντληση πλέον του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Περιέγραψε τα αρνητικά σημεία για την Ευρώπη με την υπό έγκριση Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου, το αναπάντεχο της μεταβλητής από το προσφυγικό ζήτημα στη ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. που όπως είπε αφορούν όλο το πολιτικό σύστημα.

Σχόλια