default-image

Μ. Ντράγκι: "Πρώτα αξιολόγηση και μετά η ρευστότητα"

Οικονομία
Μ. Ντράγκι: "Πρώτα αξιολόγηση και μετά η ρευστότητα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος αποτελεί την προϋπόθεση για την επαναφορά της εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων και την ελάφρυνση του χρέους, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα και να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση με επιτυχία προκειμένου να εξεταστεί το θέμα του χρέους, όπως αναφέρει η kathimerini.gr.

Σημείωσε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει τη συμφωνία, τότε η χώρα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και θα ανοίξει ο δρόμος για ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για την επαναφορά της εξαίρεσης, το αποκαλούμενο waiver, και την αποδοχή από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων. Ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μιας χώρας η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι η Ελλάδα με τους πιστωτές της, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο είχε ζητήσει μια συνολική και δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα και ότι η ΕΚΤ συνέβαλε, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται στο νομικό πλαίσιο, για τη διαπραγμάτευση του προγράμματος.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει την επίδραση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης.

Σημείωσε ακόμη ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές, το ισχυρότερο ευρώ και η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, αλλά χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις για να αποφασιστεί εάν οι παράγοντες αυτοί θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News