default-image

453 νεκροί σε ποδοπάτημα προσκυνητών στη Μέκκα

Κόσμος
453 νεκροί σε ποδοπάτημα προσκυνητών στη Μέκκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι από 453 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 450 τραυματίστηκαν σε ποδοπάτημα προσκυνητών στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, μετά από ανακοίνωση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Σαουδικής Αραβίας. Την Πέμπτη, oι μουσουλμάνοι γιορτάζουν το Ιντ αλ Άχντα (ή αλλιώς Κουρμπάν Μπαϊράμ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το περιστατικό ξεκίνησε κατά τη διάρκεια παραδοσιακής τελετής-αναπαράστασης που λέγεται «το λιθοβόλημα του διαβόλου». Το ποδοπάτημα, στο οποίο έχουν τραυματισθεί τουλάχιστον 719 άνθρωποι, συνέβη στην Οδό 204 του καταυλισμού της Μίνα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ανατολικά της Μέκκας, και όπου διαμένουν οι προσκυνητές. Η Οδός 204 είναι η μία από τις δύο αρτηρίες που οδηγούν από τον καταυλισμό της Μίνα στην κοιλάδα του Τζαμαράτ, όπου οι προσκυνητές λιθοβολούν τη στήλη που παριστάνει τον σατανά.

Σήμερα, πρώτη ημέρα της γιορτής 'Αιντ αλ Αντχα, οι πιστοί, εκτός του ότι θυσιάζουν ένα πρόβατο, ρίχνουν επτά πέτρες στη στήλη, ενώ αύριο και μεθαύριο, δεύτερη και τρίτη ημέρα, ρίχνουν είκοσι μία πέτρες στη μεγάλη, τη μεσαία και τη μικρή στήλη. Η πρώτη ημέρα του 'Αιντ αλ Αντχα είναι η πιο επικίνδυνη διότι τεράστια πλήθη προσκυνητών συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, τα ίδια τελετουργικά. Στην πόλη έχει κορυφωθεί αυτή την περίοδο ο αριθμός των πιστών που προσέρχονται για το ετήσιο προσκύνημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News