Ειδήσεις

Οργή στα δυτικά προάστια λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών

Σχεδόν εννέα μήνες έχουν περάσει από τις καταστροφικές πλημμύρες στις Τρεις Βαγιές και στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται ο ποταμός Δρακουλιάρης στο Ηράκλειο, και οι κάτοικοι συνεχίζουν να τρέμουν στην ιδέα οι περιουσίες τους να κινδυνέψουν ξανά από μια νέα νεροποντή.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από πλευράς των αρμόδιων Αρχών, απαιτούνται ακόμα πολλά αντιπλημμυρικά έργα, ενώ σε ορισμένα σημεία, όπως λένε οι κάτοικοι, δεν έχει γίνει ούτε καν ο καθαρισμός από μπάζα, καλάμια και δέντρα που βρίσκονται μέσα στον ποταμό. Πρόκειται για σημεία που χρήζουν άμεσης επέμβασης από το Δήμο και την Περιφέρεια Κρήτης προτού είναι αργά.

Στα πλαίσια πάντως των συνεχιζόμενων ενεργειών που γίνονται για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής από τις αρμόδιες Αρχές, προχθές ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός πραγματοποίησε ξανά αυτοψία στα μέρη αυτά, συνοδεία αρμόδιων αντιδημάρχων. Οι κάτοικοι όμως εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στο δήμαρχο και το κλιμάκιό του, ζητώντας περισσότερα έργα και όχι μόνο λόγια και άνευ αποτελέσματος αυτοψίες και επισκέψεις στην περιοχή.

Ανοχύρωτοι

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι περιοχές γύρω από τον ποταμό Δρακουλιάρη και στις Τρεις Βαγιές επλήγησαν δραματικά από τις ξαφνικές πλημμύρες, με τους κατοίκους να μετρούν ακόμα τις ζημιές από την καταστροφή που υπέστησαν οι κατοικίες τους. Από τότε, αν εξαιρεθούν μικροεπεμβάσεις που υλοποιήθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία στον ποταμό Δρακουλιάρη, το τοπίο από άποψη υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων παραμένει το ίδιο άθλιο και ανοχύρωτο.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται καθώς, όπως λένε, τρέμει το φυλλοκάρδι τους στο ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφικής καταιγίδας. Όπως λένε, στο ρέμα του Δρακουλιάρη έχουν πέσει δέντρα και μπάζα, με αποτέλεσμα αυτά να δημιουργήσουν μεγαλύτερη συσσώρευση του νερού.

Στις Τρεις Βαγιές ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Ηρακλείου επισκέφτηκε το απόγευμα της Τρίτης τις Τρεις Βαγιές, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, συνεπής προς τις δεσμεύσεις του στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και θέλοντας να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση του Γιόφυρου. Μαζί με το δήμαρχο Ηρακλείου ήταν οι αντιδήμαρχοι Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ. Γιάννης Αναστασάκης, Τεχνικών Έργων κ. Χάρης Μαμουλάκης, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Γιάννης Ρασούλης, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι σε θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Μαρίνος Παττακός και αδειοδοτήσεων καταστημάτων και συναφών αρμοδιοτήτων κ. Μανόλης Χαιρέτης.

Αναλυτικότερα, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός μίλησε στους κατοίκους για τις επιχειρούμενες από το Δήμο και την Περιφέρεια Κρήτης δράσεις για τον καθαρισμό του Γιόφυρου, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επισήμανε μάλιστα το ενδιαφέρον και την προσοχή του Δήμου Ηρακλείου στο εκτελούμενο αντιπλημμυρικό έργο και ζήτησε να είναι και οι ίδιοι οι πολίτες σε εγρήγορση.

Διαδικασίες πολεοδόμησης

Παράλληλα έγινε αναλυτική παρουσίαση όλων των θετικών εξελίξεων της τελευταίας χρονιάς για την προώθηση των διαδικασιών πολεοδόμησης της περιοχής του Αϊ Γιάννη Χωστού από τον αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας.

Ειδικότερα, έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα της έγκρισης της μελέτης των ρηγμάτων της περιοχής, της θεσμοθέτησης της δυνατότητας έγκρισης της γεωλογικής μελέτης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, της ολοκλήρωσης της μελέτης οριοθέτησης του τμήματος του ρέματος Χρυσοβαλάντου εντός της περιοχής πολεοδόμησης κ.ά.

Επίσης, δόθηκαν διευκρινίσεις αναφορικά με τα όρια της περιοχής πολεοδόμησης και αναλυτικές πληροφορίες για τις δυνατότητες που δίνει σχετικός νόμος για τη νομιμοποίηση κατασκευών που δε διαθέτουν οικοδομική άδεια. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να ακολουθήσει τον Οκτώβριο μια ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις με τα σχέδια πόλης στις επεκτάσεις, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί διεξοδικά ο νόμος.

Σημειώνεται παράλληλα ότι συζητήθηκαν θέματα καθαριότητας και τεχνικών έργων που αφορούν στην περιοχή και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι απάντησαν σε ερωτήσεις που τους υπεβλήθησαν.

"Βροχή" τα παράπονα των κατοίκων

Με αφορμή την έλλειψη αναγκαίων ενεργειών από πλευράς Πολιτείας σε αντιπλημμυρικά έργα, οι κάτοικοι βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν το φόβο και τα παράπονά τους στο δήμαρχο Ηρακλείου Β. Λαμπρινό για την έλλειψη έργων.

«Οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί όσον αφορά στα έργα που απαιτούνται να γίνουν στην περιοχή είναι μεγάλες. Το ποτάμι είναι ουσιαστικά ακαθάριστο», είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Αϊ Γιάννη Χωστού Μενέλαος Καρακωνσταντάκης.

«Φέτος η κατάσταση μπορεί να μην έχει βελτιωθεί όσο θα έπρεπε, όμως έχουν γίνει πολλές προσπάθειες όσον αφορά την προετοιμασία και την πρόληψη», είπε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δ. Ηρακλείου Μαρίνος Παττακός λίγο μετά την αυτοψία που διενεργήθηκε στην περιοχή.

«Σε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης έχουμε ξεκινήσει μια φιλόδοξη προσπάθεια εδώ και δύο εβδομάδες καθαρισμού κρίσιμων σημείων, προκειμένου να αποφύγουμε οποιοδήποτε πλημμυρικό φαινόμενο στο μέλλον», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Ηρακλείου κ. Χάρης Μαμουλάκης.

Καθοριστικής σημασίας πάντως θεωρήθηκε η συζήτηση των κατοίκων στις Τρεις Βαγιές με την αντιπροσωπία του Δήμου, από τη στιγμή που το πρόβλημα για μια ενδεχόμενη καταστροφή περιουσιών συζητήθηκε νωρίτερα, με τα έργα παρ' όλα αυτά να μένουν στάσιμα.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια