default-image

"Η κρητική κτηνοτροφία έχει μέλλον"

Κρήτη
"Η κρητική κτηνοτροφία έχει μέλλον"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελπίδες για την επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, που μπορεί να αποτελέσει στη συνέχεια το έναυσμα για την έξοδο της χώρας απ' την κρίση, εκφράζει μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος. Ο παλαίμαχος συνδικαλιστής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης, τονίζοντας ότι, κυρίως στο νησί μας, η αναγκαιότητα να οργανωθούν οι κτηνοτρόφοι σε Ομάδες Παραγωγών και άλλα ανάλογα οργανωτικά σχήματα είναι πραγματικά τεράστια!

Η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, μάλιστα, έστειλε προεκλογικά στους αρχηγούς όλων των κομμάτων αναλυτικό κείμενο με τις θέσεις και τις προτάσεις της για τον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας. Εκεί αναφέρονται παράλληλα και οι προτάσεις του πανελλήνιου συνδικαλιστικού οργάνου του κτηνοτροφικού κόσμου, ακόμα και τα ισοδύναμα που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση, για να απαλύνει τις επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου, το οποίο και από τον Οκτώβριο και μετά θα αρχίσει να αποτελεί μια φριχτή καθημερινότητα για τον αγροτοκτηνοτροφικό μας πληθυσμό.

Μία βασική προϋπόθεση - σύμφωνα με τον Παναγιώτη Πεβερέτο - για να μπορέσει η ελληνική κτηνοτροφία να αναπτυχθεί και να συμβάλει με τη σειρά της στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση είναι η λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Αλλά "πακέτο" με το κόστος παραγωγής πρέπει να πηγαίνει, σύμφωνα με τις θέσεις του ΣΕΚ, και το φορολογικό. «Εμείς, αντί για το 20% και 26% που ετοιμάζονται να πάνε στο συντελεστή φορολόγησης για αγρότες και κτηνοτρόφους, τονίζουμε την ανάγκη αυτός ο συντελεστής να κυμαίνεται από 8% έως το 10% το πολύ».

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ κάνει λόγο και για την ανάγκη σωστής και δυναμικής διασύνδεσης της κτηνοτροτροφίας με το πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης του αρμόδιου υπουργείου, «που δίνει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας γενικότερα».

Ομάδες Παραγωγών

Όπως αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ο Παναγιώτης Πεβερέτος, «μέσα από το πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης, για ορισμένες δράσεις στην κτηνοτροφία και ειδικότερα στη μείωση του κόστους των ζωοτροφών, προβλέπονται ενισχύσεις μέχρι και 85%, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι κτηνοτρόφοι είναι οργανωμένοι σε Ομάδες Παραγωγών». Έτσι, λοιπόν, ο συνδικαλιστής, καλεί τον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας να οργανωθεί σε συνεταιρισμούς και σε Ομάδες Παραγωγών, ώστε να μπορεί να διεκδικεί σημαντικά κονδύλια, που δεν προβλέπονται για τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΚ λέει ότι στην Κρήτη «επιβάλλεται πολύ περισσότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα να οργανωθεί ο κόσμος σε Ομάδες Παραγωγών, επειδή έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος παραγωγής, αφού το κόστος ανεβαίνει από τις μεταφορές των ζωοτροφών προς το νησί. Επομένως, αν αυτό επιβάλλεται μία φορά στη Στερεά Ελλάδα, στην Κρήτη επιβάλλεται δέκα φορές. Να οργανωθούν σε συνεταιρισμούς και σε Ομάδες Παραγωγών, έτσι ώστε να κάνουν μαζικές αγορές».

Ο κ. Πεβερέτος έφερε ως παράδειγμα ότι για να μεταφέρει ο παραγωγός της Κρήτης μια ποσότητα τριφυλλιού από το Βόλο θα το πληρώσει 20 λεπτά το κιλό, λόγω του μεταφορικού κόστους που μεσολαβεί για τη μεταφορά μέσω θαλάσσης, ενώ αν είχε οργανωθεί σε Ομάδα Παραγωγών και σε συνεταιρισμό θα έκαναν από κοινού οι παραγωγοί αγορές, με το τριφύλλι να μην κοστίζει πάνω από 5 λεπτά το κιλό.

«Σας μιλάω για το Βόλο, που είναι η περιοχή που παράγει τριφύλλι. Αν φορτώσουμε λοιπόν το καράβι από 'κει και το κατεβάσουμε στο Ηράκλειο ή στα Χανιά, μπορούμε να το πληρώσουμε μαζικά με 5 λεπτά το κιλό. Ενώ τώρα στον παραγωγό στοιχίζει 20 λεπτά το κιλό, αφού λειτουργεί μεμονωμένα», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

Πέρα όμως από τη μαζική προμήθεια, ο συνδικαλιστής λέει ότι αυτές οι διαδικασίες, μπορεί να ενταχθούν σε ένα σχέδιο βελτίωσης της Ομάδας Αμπελουργών, όπου οι δράσεις επιδοτούνται με ένα 20% παραπάνω απ' ό,τι επιδοτούνται οι άλλες δράσεις, για να φτάσει έτσι μέχρι το 85% η επιδότηση των δράσεων αυτών».

Γενετική βελτίωση

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος μας έκανε γνωστό χθες ότι ξεκίνησε επιτέλους στο Ρέθυμνο η λειτουργία του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης, «έτσι ώστε να καλυτερεύσουμε τα ζώα μας. Το περίφημο σφακιανό πρόβατο είναι μία φυλή, η οποία είναι για τα δεδομένα της Κρήτης καταπληκτική. Πρέπει λοιπόν να το καλυτερεύσουμε, να έχει μεγαλύτερες αποδόσεις και αυτό θα μειώνει και το κόστος, διότι, όσο αυξάνεται η απόδοση ενός ζώου, σου καλύπτει και το κόστος».

Και στο σημείο αυτό ο συνδικαλιστής τονίζει ότι «όλα αυτά προϋποθέτουν οργάνωση. Αν δεν οργανωθούμε είμαστε καταδικασμένοι έναν-έναν να μας φάει ο λύκος».

Για επιδοτήσεις

«Αν η κυβέρνηση κάνει πράξη τις προτάσεις μας γύρω από τα βοσκοτόπια, θα μπορέσει να πληρώσει από 50% μέχρι και 70% των επιδοτήσεων φέτος σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας, το αργότερο μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, μέχρι και το τέλος του επόμενου μήνα. Ενώ ως το τέλος του χρόνου θα δώσει και τα υπόλοιπα χρήματα», εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Και καταλήγοντας μας είπε: «Δεν είναι δυνατόν η ελληνική κτηνοτροφία να αποτελέσει την ατμομηχανή για να βγει η χώρα από την κρίση. Η ελληνική κτηνοτροφία παράγει γάλα και κρέας που είναι βασικά προϊόντα για τη χώρα, αλλά έχουμε "άνοιγμα" δύο δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Τόσο δίνει η χώρα μας για να τα εισάγει αυτά τα προϊόντα. Και πρέπει να το κλείσουμε αυτό το άνοιγμα. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε όταν το κράτος μας βάζει στα άχυρα και στα τριφύλλια ΦΠΑ 23% και να μας πάει το συντελεστή φορολογίας στο 26%».

Τι ζητάει ο ΣΕΚ από τον ΟΓΑ

Ένα μέρος του υπομνήματος του ΣΕΚ προς τους αρχηγούς των κομμάτων αφορά στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Ο ΣΕΚ λοιπόν ζητάει:

- Να διατηρηθούν οι εισφορές στον ΟΓΑ στα σημερινά επίπεδα και να πραγματοποιηθεί μελέτη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

- Να δημιουργηθεί ειδικό μητρώο στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες για την καταγραφή των οικονομικών μεταναστών που εργάζονται στην αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, στην οποία εργάζονται όλο το χρόνο και να τους δοθεί ετήσια άδεια εργασίας, η οποία θα ανανεώνεται, και δυνατότητα ασφάλισης στον ΟΓΑ, στην κατώτερη τουλάχιστον ασφαλιστική κατηγορία.

«Με τον τρόπο», όπως αναφέρει, «αυτό θα πετύχουμε αφενός να είναι ασφαλισμένοι οι οικονομικοί μετανάστες, αφετέρου να εισρεύσουν πολύ μεγάλα ποσά στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΓΑ και να απαλλάσσονται φόρων οι αγρότες-κτηνοτρόφοι, αφού θα αποδεικνύουν την καταβολή της αμοιβής τους προς αυτούς».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News