Ειδήσεις

Έρχονται πρόστιμα-"βροχή" για τις στέρνες

Από τσουχτερά μέχρι και... εξοντωτικά από του χρόνου και μετά θα είναι τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες των πηγαδιών και των γεωτρήσεων, που δε θα έχουν προλάβει να τα δηλώσουν στους κατά τόπους Δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση άδειας χρήσης νερού από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Η τελευταία (όπως ξεκαθαρίζουν οι Δήμοι στις ανακοινώσεις τους) προθεσμία για τη διαδικασία αυτή λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς την επιβολή προστίμου. Αλλά από την επόμενη μέρα τα πρόστιμα θα πέφτουν... "βροχή"!

Όπως ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος, η παράταση της προθεσμίας αφορά σε δημότες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στο Δήμο για την εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) για πηγάδια ή γεωτρήσεις και δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν στην έκδοση άδειας χρήσης νερού.

Από τον Οκτώβριο μέχρι και το τέλος του έτους θα καταβάλλεται η αίτηση με πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης, ενώ από την πρώτη μέρα του νέου έτους τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από... 1.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ (;)...

Αφού δηλωθούν στους Δήμους τα πηγάδια και οι γεωτρήσεις (με εξαίρεση κάποιους Δήμους του νομού Ηρακλείου που αναλαμβάνουν πλήρως τη διαδικασία), τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται στη συνέχεια στη Διεύθυνση Υδάτων (οδός Μάρκου Μουσούρου 15, παλιό Απολλώνιο, 5ος όροφος, τηλέφωνο επικοινωνίας 2813-410.133, Στέφανος Μανουσέλης) και είναι τα ακόλουθα:

- Χάρτης-απόσπασμα ψηφιακής απεικόνισης, όπου σημειώνεται η ακριβής θέση του σημείου υδροληψίας, καθώς και τα περιγράμματα των περιοχών χρήσης ύδατος για την αγροτική χρήση.

 - Αντίγραφο αίτησης ΕΜΣΥ που κατατέθηκε στο Δήμο.

Διευκρινίζεται ότι όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση ΕΜΣΥ στο Δήμο μπορούν να υποβάλουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, αλλά με πρόστιμο 100 ευρώ και μέχρι 31-12-2015 με 50 ευρώ επιπλέον για κάθε μήνα καθυστέρησης. Βέβαια, αν το πηγάδι τους είναι ανενεργό και δεν προχωρήσουν σε έκδοση άδειας χρήσης νερού, δεν πληρώνουν.

Μεγάλο ενδιαφέρον

«Κάθε μέρα έρχονται αρκετοί τις τελευταίες μέρες και προσπαθούν να προλάβουν τις διαδικασίες για να γλιτώσουν το πρόστιμο», τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης Στέφανος Μανουσέλης. «Οι ιδιοκτήτες των πηγαδιών και των γεωτρήσεων απευθύνονται στους κατά τόπους Δήμους και δηλώνουν την υδροληψία τους. Παίρνουν από 'κει ένα χαρτί και το φέρνουν σε μένα. Εξαιρούνται οι Δήμοι Χερσονήσου και Μαλεβιζίου που διαχειρίζονται μόνοι τους τα νερά», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο κ. Μανουσέλης.

Είναι ενδεικτικό της αυστηρότητας του μέτρου το γεγονός ότι «ο κόσμος είναι υποχρεωμένος να δηλώσει κάθε πηγάδι ή γεώτρηση που έχει. Ακόμα και τα ψεύτικα πηγάδια που έχουν κάποιοι στις αυλές τους πρέπει να δηλώνουν. Φυσικά δεν υποχρεούνται να πληρώσουν, όταν πρόκειται για ανενεργά πηγάδια», λέει χαρακτηριστικά ο γνωστός γεωλόγος.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία ετοιμάζει στη συνέχεια το φάκελο του κάθε δικαιούχου και τον καταθέτει στην αντίστοιχη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η οποία και εκδίδει τη σχετική άδεια.

Οι παλαιότερες

Ο Στέφανος Μανουσέλης εξηγεί επίσης προς την εφημερίδα μας ότι οι ιδιοκτήτες γεωτρήσεων που τις είχαν δηλώσει από το 2005 και μετά δε χρειάζεται να ξανακάνουν δήλωση, αφού οι δηλώσεις τους ισχύουν. Οι δηλώσεις όμως που έγιναν πριν από το 2005 δεν ισχύουν σήμερα και πρέπει να επανεκδοθούν.

Καταλήγοντας, ο κ. Μανουσέλης απαντά στο ερώτημα «γιατί όλα αυτά;», λέγοντας πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαδικασία που στόχο έχει να καταγραφούν όλες οι πηγές, όλα τα πηγάδια και οι γεωτρήσεις και γενικότερα κάθε σημείο υδροληψίας, όπου και αν βρίσκεται στη χώρα μας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει στη συνέχεια το κράτος να προχωρήσει στην έκδοση διαχειριστικού σχεδίου στο νερό.

Η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης, τέλος, είναι πρωτοπόρα σε ολόκληρη τη χώρα, στην εν λόγω προσπάθεια, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα δέχεται τηλεφωνήματα από υπηρεσίες της υπόλοιπης Ελλάδας που ζητούν διευκρινίσεις και πληροφορίες για την όλη διαδικασία.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια