Ειδήσεις

"Ευρωπαϊκό το πρόβλημα" το μήνυμα Τσίπρα στη Σύνοδο

Την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού ζητήματος αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Ακόμη, θα δώσει έμφαση στην  επανεγκατάσταση των προσφύγων από τρίτες χώρες, στην εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής μεταναστών με χώρες καταγωγής και διέλευσης, καθώς και στην εσωτερική μετεγκατάσταση προσφύγων με τρόπο αναλογικό που να αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος.

«Η ανάγκη επαρκούς οικονομικής και τεχνικής στήριξης είναι επιτακτική» αναμένεται να υπερθεματίσει ο Πρωθυπουργός.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η ενωμένη στάση της Ευρώπης, ο συνδυασμός της ανάληψης ευθύνης με την αλληλεγγύη, αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε διμερείς επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάινμαν, και τον πρόεδρο της Ομάδας Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζιάννι Πιττέλα.

Σημειώνεται ότι στο χθεσινό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, εξασφαλίστηκε η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, πλέον των ήδη αποφασισμένων 40.000, από τις χώρες πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Επίσης, ετέθη εκ μέρους της Ελλάδας, το ζήτημα της επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες ως μέτρου που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ροών, την ασφάλεια των προσφύγων και την πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια