Ειδήσεις

Πολλά προβλήματα στην Ιεράπετρα λόγω έντονης βροχόπτωσης

Από τη μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου στην Ιεράπετρα έπεσαν 90 χιλιοστά βροχής, ποσότητα που στα νότια του νομού Λασιθίου πέφτει σε ένα μήνα.

Οι πληγές που άφησε πίσω της αυτή η πρώτη έντονη βροχόπτωση του φθινοπώρου, είναι πάρα πολλές, και υποχρεώνουν το Δήμο Ιεράπετρας, να δώσει την προτεραιότητα που πρέπει, για να τις αποκαταστήσει πριν φτάσει η επόμενη κακοκαιρία, η να δρομολογήσει μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, για να δώσει μόνιμες  λύσεις, κυρίως στα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια.

Η πόλη μετατράπηκε σε λιμνοθάλασσα αργά το απόγευμα της Τρίτης, όταν «άνοιξαν οι ουρανοί» και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Από την επαρχιακή οδό Ιεράπετρας -Αγίου Νικολάου απίστευτοι όγκοι νερού, έμπαιναν στην πόλη απειλώντας με πλημμύρα, σπίτια  καταστήματα και επιχειρήσεις. Στο Δημοτικό Γυμναστήριο το νερό της βροχής για μια ακόμη φορά μετέτρεψε τους χώρους άθλησης σε πισίνα.

«Ερχόμουν για προπόνηση στο Γυμναστήριο όταν είδα την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βγάζει τα νερά της βροχής που είχαν εισρεύσει στους χώρους άθλησης. Μέσα στο κλειστό Γυμναστήριο είχαν μπει πολλά νερά και οι αθλητές προσπαθούσαν με σκούπες να τα βγάλουν έξω. Και έξω από το κλειστό, όλοι οι χώροι είχαν πλημμυρίσει. Τα παιδιά δεν μπόρεσαν να προπονηθούν. Δεν έχω ξαναδεί τόσο νερό μέσα στο Γυμναστήριο», μας είπε η Στέλλα.

«Είναι απαράδεκτο να γεμίζει το Γυμναστήριο με νερά . Εδώ ερχόμαστε να κάνουμε Γυμναστική και όχι μπάνιο. Το Γυμναστήριο είχε μετατραπεί σε πισίνα. Να βρουν οι αρμόδιοι τον τρόπο να μην πλημμυρίσει ξανά το Γυμναστήριο. Εμείς οι αθλητές και οι αθλήτριες ζητάμε επιπλέον, ένα καλύτερο χώρο άθλησης, πιο ασφαλή και πιο καθαρό», μας είπε η Χριστίνα.

Στο εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας την ώρα του κατακλυσμού επικράτησε πανικός. Η οδός Δημοκρατίας μετατράπηκε σε λίμνη, καθώς είχαν παραμείνει πολλά φρεάτια κλειστά και οι απαρχαιωμένοι μικροί αγωγοί των ομβρίων, όταν ανοίχτηκαν τα φραγμένα από μπάζα και σκουπίδια φρεάτια, δεν μπόρεσαν να παροχετεύσουν τον τεράστιο όγκο του νερού προς τη θάλασσα.

«Εδώ και τριάντα χρόνια μένουμε στο ίδιο έργο θεατές. Όλα τα νερά της βροχής από το βόρειο τμήμα της πόλης της Ιεράπετρας, μαζεύονται στην οδό Δημοκρατίας. Όταν η βροχόπτωση είναι έντονη πάντα κινδυνεύουμε με πλημμύρα. Επειδή η θάλασσα απέχει λιγότερο από 100 μέτρα, η μόνη λύση είναι η κατασκευή ενός νέου μεγάλου αγωγού ομβρίων, ο οποίος να οδηγεί τα νερά στη θάλασσα κάτω από το Αστυνομικό μέγαρο. Είμαστε πιστεύω η μοναδική παραθαλάσσια πόλη που πλημμυρίζει λίγα μέτρα από τη θάλασσα», μας είπε ο κ Αντώνης Μπαλοθιάρης, ηλεκτρονικός.

«Προσπάθησα να κατέβω με το αυτοκίνητο μου από το Κεντρί, αλλά ο δρόμος είχε μετατραπεί σε ποτάμι και ενώ με είχαν ειδοποιήσει ότι το Φαρμακείο μου στην οδό Δημοκρατίας κινδύνευε να πλημμυρίσει, δεν μπορούσα να φτάσω σε αυτό.

Τριάντα χρόνια φωνάζουμε να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, για να μην πλημμυρίζει το Εμπορικό Κέντρο της Ιεράπετρας. Δεν μας ακούει κανείς. Η λύση είναι απλή. Η να αντικατασταθούν οι παλιοί μικροί αγωγοί των ομβρίων, η να γίνει ένας καινούργιος διπλάσιας διατομής, για να μπορούν εύκολα τα νερά της βροχής να οδεύουν στη θάλασσα που είναι δίπλα μας. Γελούσαν οι τουρίστες με το χάλι μας, την ώρα της πλημμύρας, γιατί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι πνιγόμαστε λίγα μέτρα από τη θάλασσα», μας είπε αγανακτισμένος ο κ Μάκης Μαυροκουκουλάκης, φαρμακοποιός.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος , υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, κ. Αργύρης Πανταζής, διαψεύδει όσους υποστήριξαν ότι ο Δήμος ήταν ανέτοιμος, για να αντιμετωπίσει αυτή την κακοκαιρία.

«Ο Δήμος ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτήν την κακοκαιρία. Είχαμε ανοίξει και καθαρίσει τα φρεάτια στους αγωγούς των ομβρίων, και είχαμε σε επιφυλακή το προσωπικό. Όμως, ήταν αδύνατον να φανταστούμε ότι, σε λίγες ώρες θα έπεφταν στην Ιεράπετρα 90 χιλιοστά βροχής, που συνήθως πέφτουν σε ένα μήνα. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται με την έντονη βροχόπτωση στο Δημοτικό Γυμναστήριο, στην οδό Δημοκρατίας και στην είσοδο της πόλης, με τα νερά που κατεβαίνουν από το Κεντρί. Έχουμε κάνει τον απαραίτητο σχεδιασμό και με τις παρεμβάσεις που δρομολογούμε, θα δώσουμε τις καλύτερες λύσεις για να μην έχουμε επανάληψη αυτών των φαινομένων.

Για τον καθαρισμό της παραλίας στον Άγιο Αντρέα, όπου το νερό της βροχής κατέβασε πάρα πολλά καλάμια, που είχαν μείνει στα ρέματα μετά τον πρόσφατο καθαρισμό από τα μηχανήματα της Αντιπεριφέρεις Λασιθίου, ο Δήμαρχος κ Θεοδόσης Καλαντζάκης βρίσκεται σε συνενόηση με την αντιπεριφερειάρχη κ Πελαγία Πετράκη,  για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, αφού ακόμα δεν έχει τελειώσει η τουριστική σαιζόν, και  πολλοί επισκέπτες των ξενοδοχείων ανατολικά της Ιεράπετρας, κάνουν καθημερινά το μπάνιο τους στη θάλασσα», μας είπε ο κ. Πανταζής.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια