Ειδήσεις

Το "άγνωστο Ηράκλειο" που ποτέ δεν ανακαλύψαμε

Ένα "άγνωστο Ηράκλειο" βρίσκεται... στα πόδια των Ηρακλειωτών, έχοντας να προσφέρει άφθονους χώρους περιπάτου, αναψυχής, ξεκούρασης. Όμως αντί να αξιοποιείται, ρημάζει!

Πρόκειται για τους ελεύθερους χώρους πέριξ και επί των ενετικών τειχών, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με το "άγνωστο Ηράκλειο" να συνεχίζει να παραμένει άγνωστο στους περισσότερους Ηρακλειώτες.

Η δημοτική Αρχή αδυνατεί εδώ και μήνες να προχωρήσει στις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και ανάδειξής τους καθώς ακόμη δεν έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση παραχώρησής τους από το υπουργείο Πολιτισμού.

Παραμένουν... στην αφάνεια

Στην αφάνεια, στην εγκατάλειψη και στα σκουπίδια εξακολουθούν να παραμένουν ελεύθεροι χώροι κατά μήκος των ενετικών τειχών, την ώρα που πολίτες αναζητούν χώρους αναψυχής, πρασίνου και περιπάτου και με τη δημοτική αρχή να έχει τα χέρια της δεμένα στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το master plan για την ανάδειξη τους που εκπονήθηκε πρόσφατα από τη δημοτική αρχή παραμένει στα συρτάρια καθώς εκκρεμεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείου Πολιτισμού.

Πίσω από τη βιτρίνα της σύγχρονης πόλης, τα μνημεία μαραζώνουν από την εγκατάλειψη.

Πρόσφατα, η δημοτική Αρχή προχώρησε σε εργασίες καθαρισμού του πρανούς δίπλα στα ενετικά τείχη επί της Χαριλάου Τρικούπη, εργασίες που διήρκεσαν 20 περίπου ημέρες

Αυτό το σαββατοκύριακο, ο δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λακκιωτών προχωρά σε διήμερο δράσεων προκειμένου οι πολίτες να ανέβουν στα τείχη, να τα γνωρίσουν και με απώτερο στόχο τα ενετικά τείχη να αποκτήσουν και πάλι ζωή.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν εθελοντικό καθαρισμό τμήματος των ενετικών τειχών από την Πύλη Ιησού μέχρι το Μαρτινέγκο αθλητικές εκδηλώσεις ξιφασκίας, τοξοβολίας και σκακιού ενώ στην περιοχή του Λάκκου, το ερχόμενο Σάββατο, θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικά δρώμενα και έκθεση φωτογραφίας.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια