default-image

Αίγυπτος: Προεδρική χάρη στο δημοσιογράφο Μοχάμεντ Φάχμι

Κόσμος
Αίγυπτος: Προεδρική χάρη στο δημοσιογράφο Μοχάμεντ Φάχμι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απέμεινε χάρη στον κρατούμενο δημοσιογράφο του Al Jazeera Μοχάμεντ Φάχμι, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος είχε καταδικαστεί μαζί με δύο συναδέλφους του στο δίκτυο του Κατάρ για μετάδοση ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδα υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε μία υπόθεση που ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή.

Το όνομα του Μοχάμεντ Φάχμι περιλαμβάνεται σε κατάλογο 100 κρατουμένων στους οποίους απονέμεται χάρη από τον πρόεδρο της Αιγύπτου. Παραμένει ωστόσο στη φυλακή ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ, ο τρίτος καταδικασθείς δημοσιογράφος, ενώ ο Αυστραλός Πίτερ Γκρεστ, είχε απελαθεί στη χώρα του τον Φεβρουάριο.

Η νέα δίκη που ορίστηκε για τους δημοσιογράφους «έκλεισε» στα τέλη Αυγούστου με την καταδίκη τους (ο Γκρεστ δικάστηκε ερήμην) σε ποινή τριετούς φυλάκισης για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» προς υποστήριξη της εκτός νόμου σήμερα Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Αρχικά οι δημοσιογράφοι είχαν καταδικαστεί τον Ιούλιο του 2014 για προπαγάνδα υπέρ της Αδελφότητας του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Ο Μοχάμεντ Φάχμι, που αποποιήθηκε την αιγυπτιακή υπηκοότητα και είναι καναδός πολίτης, και ο Αυστραλός Πίτερ Γκρεστ είχαν καταδικαστεί σε ποινή επταετούς κάθειρξης και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ σε δέκα χρόνια. Οι ίδιοι ανέκαθεν απέρριπταν τις εις βάρος τους κατηγορίες.

Το εφετείο αποφάσισε τον Ιανουάριο την επανεκδίκαση της υπόθεσης και οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με την καταβολή εγγύησης αφού είχαν περάσει έναν χρόνο στη φυλακή. Μετά την ετυμηγορία του Αυγούστου, οι αιγυπτιακές αρχές πέρασαν ξανά στα χέρια τους χειροπέδες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News