default-image

Τσακαλώτος: "Θα μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν"

Οικονομία
Τσακαλώτος: "Θα μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος προανήγγειλαν ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο νέος αναπληρωτής - και απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών - Γιώργος Χουλιαράκης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, η οποία υπήρξε πολύ σύντομη.

Παράλληλα όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα παραμείνει επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), η υπηρεσιακή κυβέρνηση δρομολόγησε για την επόμενη αξιολόγηση το 61% των προαπαιτούμενων του υπουργείου Οικονομικών, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια ώστε η χώρα να μείνει στις ράγες του προγράμματος. Επίσης αποκάλυψε πως επίκειται περαιτέρω χαλάρωση των capital controls τις επόμενες ημέρες.

Επιγραμματικά, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου, η ρύθμιση του χρέους και η καλύτερη κατανομή των δημοσιονομικών βαρών μέσω της αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος αποτελούν τις προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Όπως τόνισε ο κ. Χουλιαράκης, από την υπηρεσιακή ελήφθησαν πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ύφεσης, την οποία χαρακτήρισε ως «ήπια». Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

«Ελπίζω η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει επιτυχώς αυτή τη φορά», δήλωσε.

Ο κ. Χουλιαράκης αποκάλυψε πως ήδη έχει συνταχθεί υπουργική απόφαση για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και πως αυτή θα την υπογράψει ο νέος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος τις επόμενες ημέρες.

Ακόμη έδωσε βάρος στη μείωση ανισοτήτων και στο πώς θα κατανεμηθεί το φορολογικό βάρος δικαιότερα. «Στην πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους τα περιθώρια είναι μεγάλα», είπε και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε αλλαγές στην φορολογική κλίμακα.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα δοθεί βάρος στην εφαρμογή του προγράμματος και στο θέμα του χρέους αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Για τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος ο κ. Τσακαλώτος είπε πως θα δοθεί βάρος στη δικαιοσύνη. «Θα αναζητήσουμε τρόπους για να μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν», τόνισε.

Να σημειωθεί πως ο κ. Χουλιαράκης δε θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο αυριανό EuroWorking Group, αλλά κάποιο άλλο στέλεχος του ΣΟΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News