Ειδήσεις

Οι προκλήσεις για το υπουργείο Οικονομικών

H περαιτέρω βελτίωση της φορολογικής διοίκησης ώστε να πληρώνουν οι έχοντες το δίκαιο μερίδιό τους, καθώς και η προσαρμογή στις μνημονιακές απαιτήσεις είναι ο κύριος άξονας του έργου του υπουργείου Οικονομικών.   

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης δεν έκαναν κανονική τελετή παράδοσης-παραλαβής, αλλά έκαναν κοινές δηλώσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, ενώ έθεσαν σε αδρές γραμμές το περίγραμμα των στόχων τους.

Όπως εξήγησαν η ανακατανομή των βαρών θα γίνει μέσω αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος.

Στόχος είναι «να μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο θα μπει ο τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων από διάφορες πηγές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ή ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα ή αλλαγές στους συντελεστές στις ισχύουσες κλίμακες (π.χ. για τη φορολόγηση των ενοικίων ήδη το Μνημόνιο 3 προβλέπει αύξηση των συντελεστών).

Ακόμη, θα γίνει επανεξέταση και κατάργηση φοροαπαλλαγών, όσον αφορά τις επιχειρήσεις που θεωρούνται ξεπερασμένες.

Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι «είμαστε μπροστά στα χρονοδιαγράμματα για τα προαπαιτούμενα», ενώ μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έθεσαν και τις τρεις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου. Όπως εξήγησαν, σημαντικό πεδίο είναι η ανάσχεση της ύφεσης, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι πιο ήπια απ' ό,τι έχει προβλεφθεί, η πετυχημένη ολοκληρωμένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η έγκαιρη εκταμίευση κονδυλίων από το πρόγραμμα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προς ιδιώτες. Ακόμη αναμένεται η περαιτέρω άρση των capital controls ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις.  

Σημαντικό, όπως εξήγησαν, είναι και το θέμα του χρέους, το οποίο πρέπει να κλείσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σχόλια