default-image

Καταγγελίες για χημικά από σκεπαστό αμπέλι στο Πενταμόδι

Κρήτη
Καταγγελίες για χημικά από σκεπαστό αμπέλι στο Πενταμόδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λάσπες με υπολείμματα φυτοφαρμάκων ξεσηκώνουν τους κατοίκους στο Πενταμόδι. Όπως καταγγέλλουν, αιτία είναι οι πρόσφατες βροχές που παρέσυραν τη λάσπη από επικλινές σκεπαστό αμπέλι 60 στρεμμάτων που βρίσκεται στην άκρη του χωριού και ακουμπά σχεδόν στα πρώτα σπίτια. Το γεγονός προκάλεσε για άλλη μια φορά την οργή τους, που μέσω του Πολιτιστικού τους Συλλόγου καταγγέλλουν ότι «το χωριό υποφέρει από καρκίνους και άλλες σοβαρές ασθένειες, αλλά οι αρμόδιοι δεν εφαρμόζουν τους νόμους που ισχύουν».

Αμέσως μόλις λάβαμε το κείμενο-φωτιά, που περιλαμβάνει και τις ανάλογες φωτογραφίες, καταγράψαμε τις σοβαρές καταγγελίες του κ. Δημήτρη Πετράκη, που εκπέμπει, όπως λέει, σήμα κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση. Η εφημερίδα μας επικοινώνησε και με τον παραγωγό-ιδιοκτήτη της αμπελοκαλλιέργειας, που εμφανίζει τον εαυτό του «θύμα άδικου πολέμου από ζηλοφθονία ορισμένων που λένε ψέματα και επηρεάζουν τους κατοίκους».

Το Πενταμόδι υποφέρει από πολλά κρούσματα καρκίνων. Στην... καλύτερη περίπτωση, οι ασθένειες δεν είναι ανίατες, είναι όμως πάρα πολύ σοβαρές, ακόμα και σε μικρά παιδιά που τα σπίτια τους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από αμπέλια, όπου οι παραγωγοί ψεκάζουν με τρακτέρ, για να προστατεύσουν την παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού. Είχαμε πρόσφατα ακόμα και συλλήψεις παραγωγών που ψέκαζαν την ώρα ισχυρών ανέμων, μετά από καταγγελίες των κατοίκων.

Τα 60 στρέμματα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταμοδίου, το δημιουργεί λόγω θέσεως, έκτασης και κλίσεως, το αμπέλι των 60 στρεμμάτων που βρίσκεται κυριολεκτικά «πάνω από τα σπίτια τους». Και σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, εκτός από το θέμα των ψεκασμών, με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές, προχθές, προκλήθηκε και λασποπλημμύρα από το συγκεκριμένο σκεπαστό αμπέλι, κάτι που δε γίνεται για πρώτη φορά.

«Το χειμώνα που ο αμπελώνας είναι ακάλυπτος από νάιλον ποτέ δεν έχει προκύψει πλημμύρα στο χωριό. Υπάρχει έκθεση πραγματογνωμοσύνης από έμπειρο γεωπόνο και μέλος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, που επιβεβαιώνει τη σχέση πλημμυρών και μεταφοράς λάσπης στον οικισμό από τα νάιλον σκέπαστρα, που τοποθετούνται από τις 15 Αυγούστου κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο αμπελώνα.

Κάθε χρόνο, στη φάση που ο αμπελώνας των 60 στρεμμάτων νότια του οικισμού και με κλίση πάνω από 20 μοίρες, με φύτευση κατά μήκος της κλίσης και όχι κατά τις ισοϋψίες, χωρίς μελέτη και έργα στράγγισης και απορροής των νερών της βροχής είναι καλυμμένος με νάιλον στο μεγαλύτερο τμήμα του, αρκεί μια μέτρια βροχή 10 λεπτών, όπως στις 21/09/2015, για να στείλει χιλιάδες τόνων νερού και λάσπης στο χωριό, να αφαιρέσει το επιφανειακό γόνιμο έδαφος του αμπελώνα και να μεταφέρει λασπόνερα και φυτοφάρμακα στις αυλές και στα σπίτια του χωριού».

Η καταγγελία

Σύμφωνα με την καταγγελία, «o αμπελώνας έχει έκταση 60 στρεμμάτων και χρησιμοποιείται για καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού, καλλιέργεια υψηλής αποδοτικότητας και εντατικής χρήσης τοξικών φυτοφαρμάκων, ενώ η άδεια αναμπέλωσης το 1993 δόθηκε για αντικατάσταση παλαιού και μικρότερης έκτασης φυλλοξηρικού αμπελιού (για σταφίδα, για απλή παραδοσιακή και συμβατική καλλιέργεια).

Τα 17 στρέμματα του αμπελώνα είναι εντός οικισμού Πενταμοδίου, παραβιάζοντας νόμους που δεν επιτρέπουν τη χρήση οικιστικής γης για εντατική χημική καλλιέργεια».

Καταλήγοντας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταμοδίου αναφέρει ότι oι κάτοικοι έχουν κάνει πολλές καταγγελίες, μηνύσεις και έγγραφες προσφυγές στην Περιφερειακή Διεύθυνση Περιβάλλοντος, το Δήμο Ηρακλείου, το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Μύρωνα, εισαγγελικές Αρχές, Διεύθυνση Γεωργίας κ.ά.

«Φτάνει πια η ανοχή και η νοοτροπία του "πέρα βρέχει"», αναφέρεται στο τέλος του κειμένου.

«Φέτος ο συγκεκριμένος παραγωγός έχει κάνει από τις 21 Απριλίου μέχρι και πριν 15 μέρες, που έκανε τον τελευταίο ψεκασμό, 25 ψεκασμούς με χημικά-τοξικά φάρμακα», σύμφωνα με το γιατρό Δημήτρη Πετράκη!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, «όταν έκανε την καινούργια φύτευση το 1993 και μετέτρεψε το μικρότερο αμπέλι που ήταν πριν σε μεγαλύτερο, αντί να πάρει έναν τοπογράφο να κάνει, όπως λένε οι σύγχρονοι γεωπόνοι με βάση τις ισοϋψίες την καλλιέργεια, πήρε τη μεγάλη κλίση που έχει ο λόφος και έβαλε τις γραμμές φύτευσης κατά μήκος της κλήσης.

Και αυτό σημαίνει ότι όταν θα το σκεπάσει το αμπέλι και θα ρίξει μια βροχούλα, του τέταρτου και της μισής ώρας, το νάιλον που σκεπάζει 60 στρέμματα, θα μαζέψει γύρω στους 2 τόνους νερό, το οποίο δε θα προλάβει να το πιει το έδαφος. Το έδαφος από τα τρακτέρ είναι πατημένο με αποτέλεσμα να σχηματίζονται νεροφαγώματα-ρυάκια και να μπαίνει το γόνιμο έδαφος του αμπελιού μέσα στο χωριό, με ότι υπολείμματα φυτοφαρμάκων υπάρχουν, και να μπαίνει μετά στις αυλές και τα σπίτια των ανθρώπων»...

Καταλήγοντας, ο κ. Πετράκης τονίζει ότι οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να υποχρεώσουν τον παραγωγό ή να κάνει στραγγιστικά έργα ή να κρατάει από τώρα και μετά ξεσκέπαστο το μισό αμπέλι.

Τι απαντά ο παραγωγός: «Λένε ψέματα»

Η "Νέα Κρήτη" βρήκε τον παραγωγό. Κατέγραψε την απάντησή του, αλλά ο ίδιος ζήτησε να μη δημοσιοποιήσουμε το όνομά του, θέλοντας να αποφύγει προσωπικές επιθέσεις σε βάρος του. Μας απάντησε λοιπόν τα εξής:

«Είναι μια ζήλια και μια εμπάθεια ορισμένων, οι οποίοι έχουν βαλθεί να με κάνουν να σταματήσω, να μην το καλλιεργώ το αμπέλι. Το Πενταμόδι ήταν μια περιοχή που έβγαζε σταφύλια και αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένας τους ένα σταφύλι να φάει. Βλέπουν εμένα ότι κάνω κάτι αξιόλογο και αυτό δεν τους αρέσει.

Δεν τους έχω ενοχλήσει. Αυτός που έχει ξεκινήσει την όλη ιστορία είναι ο γιατρός κ. Πετράκης. Το σπίτι του είναι εκτός οικισμού και απέχει στα 150 μέτρα από την άκρη του αμπελιού. Μεσολαβούν άλλα 5-6 αμπέλια. Το δικό μου ψέκασμα τον ενοχλεί; Τη στιγμή μάλιστα που είναι δυτικά το σπίτι του και οι άνεμοι όλοι είναι δυτικοί. Δεν ξέρω για ποιον λόγο έχει ξεκινήσει όλη αυτή τη διαδικασία. Έναν πόλεμο. Έχουμε καταφύγει στη δικαιοσύνη και περιμένουμε απάντηση».

Για τις λάσπες, ο παραγωγός κατηγορεί την τοπική κοινότητα λέγοντας ότι, ενώ ο ίδιος έχει ανοίξει δύο φρεάτια μέσα στο αμπέλι, η κοινότητα δεν έχει κρατήσει ανοιχτές τις βάγκες μεταξύ αμπελιού και χωριού για να μην κατεβαίνουν στα σπίτια οι λάσπες. Μάλιστα, για να μη συμβαίνει αυτό, ο ίδιος, όπως λέει, έχει αφήσει ένα μέρος του αμπελιού ξεσκέπαστο.

Όσο για την τοξικότητα των φαρμάκων, τονίζει ότι πρόκειται για πιστοποιημένα φάρμακα, με συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο από τους αρμόδιους γεωπόνους που δίνουν την πιστοποίηση, ενώ «όπως όλοι έτσι κι εγώ μετέτρεψα το σταφιδάμπελο σε επιτραπέζια χρήση, λόγω των εξελίξεων στην αγορά των αμπελουργικών προϊόντων».

Καταλήγοντας ο παραγωγός κατηγορεί τον κ. Πετράκη ότι, μιλώντας επανειλημμένα για νόμο που προβλέπει 500 μέτρα απόσταση του αμπελιού από το πρώτο σπίτι, «αναφέρεται σε έναν παλιό νόμο που δεν ισχύει πλέον».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News