Ειδήσεις

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι στο Αμάρι για τα αιολικά πάρκα

Ένα ακόμα κατηγορηματικό «όχι» εισέπραξαν οι επενδύσεις-μαμούθ σε ΒΑΠΕ των εταιρειών ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και ΕΛΙΚΑ Α.Ε. από τους τοπικούς φορείς της Κρήτης...

Στο "χορό" των σφοδρών αντιδράσεων που καταγράφηκαν στο νομό Λασιθίου, από το Μεραμπέλο μέχρι την Ιεράπετρα και τη Σητεία, αλλά και στους άλλους νομούς της Κρήτης, ήρθε να προστεθεί και το Αμάρι. Συγκεκριμένα ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αμαρίου κατέθεσε ένσταση κατά των περιβαλλοντικών μελετών των 2 παρόμοιων επενδύσεων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης των ΜΠΕ από την Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως συνέβη και με τους άλλους αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, που τάχθηκαν ξεκάθαρα κατά των δύο επενδύσεων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αμαρίου εμφανίζεται καταπέλτης για την εκτεταμένη εγκατάσταση αιολικών πάρκων κατά μήκος των βουνοκορφών του νησιού, που προβλέπουν τα επενδυτικά σχέδια της ΤΕΡΝΑ και της ΕΛΙΚΑ.

Αποφασισμένοι

«Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος, οι κάτοικοι του Αμαρίου, η δημοτική Αρχή του Αμαρίου, μαζί με όλους τους φορείς της περιοχής, θα υπερασπιστούμε το αυθεντικό τοπίο του Αμαρίου και ολόκληρης της Κρήτης. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε ανέπαφο το μοναδικό ανάγλυφο της περιοχής του Αμαρίου, με κάθε κόστος. Το τοπίο είναι ο πλούτος που μας έμεινε να επικαλεστούμε, στο Αμάρι αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, για να ξαναδώσουμε αξία στον πρωτογενή τομέα και στο κτηνοτροφικό προϊόν.

Δε θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία να προκαλέσει τη μόνιμη αλλοίωση και υποβάθμιση της περιοχής μας και μοναδικός σκοπός μας από 'δω και στο εξής είναι να είμαστε αυτοί που θα αποφασίζουμε για το μέλλον μας και για τη χρήση της γης των προγόνων μας», αναφέρει στο σχετικό έγγραφό του προς την Περιφέρεια Κρήτης ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αμαρίου και καταλήγει: «Δε θα αναφερθούμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών και των πυλώνων, αυτά τα έχουν περιγράψει αναλυτικά οι ίδιες οι εταιρείες και μπορεί οποιοσδήποτε να καταλάβει το μέγεθος των κατασκευών, κατά συνέπεια το μέγεθος της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος που σχεδιάζουν».

«Καταστροφικά σχέδια»

«Είμαστε στο πλευρό όλων των φορέων, των συλλόγων, των οργανώσεων, των Δήμων και της Περιφέρειας, προκειμένου να ασκήσουμε πίεση στην κεντρική εξουσία, για να καταλάβουν ότι πρέπει να ματαιωθούν τα καταστροφικά σχέδια που προτείνονται.

Καλούμε την Επιτροπή Περιβάλλοντος και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης να απορρίψουν αυτή την απαράδεκτη μελέτη και να διασώσουν το φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής του Αμαρίου και ολόκληρης της Κρήτης!»...

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, την κάθετη εναντίωσή του στις προωθούμενες επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και της ΕΛΙΚΑ εξέφρασε και το ΤΕΕ/ΤΑΚ, επειδή θεωρεί «πως θα δοκιμάσουν με απόλυτο, βίαιο και κυρίως μη αναστρέψιμο τρόπο τις αντοχές του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Κρήτης».

Μάλιστα, το Παράρτημα Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου απηύθυνε διπλό κάλεσμα: Προς την Περιφέρεια Κρήτης να απορρίψει την απαράδεκτη - όπως τη χαρακτηρίζει - περιβαλλοντική μελέτη των δύο πανομοιότυπων επενδύσεων, και προς τους παραγωγικούς, τοπικούς και περιβαλλοντικούς φορείς να κινητοποιηθούν για τη ματαίωση των επενδυτικών σχεδίων...

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια